Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Klimachok i 535-536

I årene 535 og 536, skete der mange bemærkelsesværdige ændringer i jordens klima. Følgende blev rapporteret af mange uafhængige samtidige kilder:
  • lave temperaturer, selv sne om sommeren
  • mørke skyerer, kun få timers solskin om dagen
  • oversvømmelse i førhen tørre områder
  • manglende afgrøder

Man formoder at disse ændringer skyldtes aske eller støv kastet op i atmosfærenn efter et nedslag af enten en komet eller en meteor - eller et vulkanudbrud.

En lignende hændelse blev rapporteret i 1816 - året uden sommer.

Table of contents
1 Vulkanudbrud eller ej
2 Se også
3 Kilder/referencer
4 Eksterne henvisninger

Vulkanudbrud eller ej

I David Keys bog fra 1999 foreslås årsagen at være en eksplosion af den indonesiske vulkan Krakatau. Denne hypotese støttes af den amerikanske vulkanolog Ken Wohletz.

David Keys spekulerede yderligere i, om klimaforandringerne måske havde induceret flere større udviklinger, såsom fremkomsten af byldepest, mongolske stammers migration mod vest, afslutningen på det Persiske rige, Islams opblomstring og afslutningen på flere civilisationer i Mellemamerika og Sydamerika. Disse spekulationer er ikke bredt accepteret (2004).

Der er lavet præcise målinger i Grønlands indlandsis og ifølge iskernerne skete der et stort vulkanudbrud ved ækvator i år 527, men der er ikke spor efter udbrud i årene omkring 536. Ifølge iskernen blev atmosfærens middeltemperatur sænket 4-5°C i år 527. Ifølge træernes årringe var de specielt smalle år 536 og 10 år herefter. Det er som historien bare ikke hænger sammen.

Se også

Kilder/referencer

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: