Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Josef Stalin

Josef Stalin, eller mere præcist Iosif Vissarionovitj Stalin (russisk Иосиф Виссарионович Сталин), oprindeligt kaldt Iosif Vissarionovitj Dsjugasjvili (Иосиф Виссарионович Джугашвили) på russisk og Ioseb Djughasjvili (იოსებ ჯუღაშვილი) på georgisk, (18791953), var Sovjetunionens diktator i 29 år.

Table of contents
1 Barndom
2 Uddannelse og unge år
3 Den sovjetiske tid

Barndom

Han blev født den 21. december 1879 i Gori ved Tbilisi i Georgien som søn af Besarion Djughasjvili og Ekaterina Geladse. Hans far var bonde og maskinskomager, og han døde som følge af en arbejdsulykke. Hans mor var en religiøs bondekone, der efter mandens død tog arbejde som vaskekone.

Uddannelse og unge år

I 1894 startede Stalin på et præsteseminarium, og det var her, Stalin i 1894 først stiftede bekendtskab med den marxistiske tankegang. Han blev politisk aktiv i 1898 og meldte sig ind i det socialdemokratiske parti for så at fungere som agitator i Kaukasus.

I 1899 blev Stalin smidt ud fra præsteseminariet på grund af sin politiske virksomhed, og i 1902 blev han arresteret og forvist til Sibirien, men det lykkedes ham at flygte og vende tilbage til Kaukasus.

Da det socialdemokratiske parti blev sprængt i 1903, sluttede Stalin sig til bolsjevikkerne. Han blev i 1913 atter arresteret og forvist til Sibirien, hvorfra han blev løsladt ved martsrevolutionen i 1917.

Den sovjetiske tid

I 1922 blev han det kommunistiske partis generalsekretær.

Den 4. Januar 1923 skrev Vladimir Lenin sit politiske testamente, hvori han advarede imod Stalin, efter at han i de foregående år havde haft flere diskussioner med ham, og han havde også opdaget, at Stalin havde været grov overfor Nadezjda Krupskaja i telefonen. Stalin efterfulgte alligevel Lenin som Sovjetunionens leder ved Lenins død.

Den 28. December 1934 indledte Stalin den brutale udrensning af sine politiske modstandere, der blev skudt, og han sendte i årene, der fulgte, millioner af mennesker i Gulag-koncentrationslejre. Det er usikkert, hvor mange sovjetiske borgere, der egentlig døde som et direkte eller indirekte resultat af Stalins handlinger, men man anslår ofte et tal mellem 8 og 20 millioner. Beregninger besværliggøres især af, at regeringsapparatet også er mistænkt for at manipulerere med folketællingerne i perioden.

Stalin døde den 5. marts 1953 i Kreml i Moskva officielt af en hjerneblødning, ifølge rygter af rottegift. Den 25. februar 1956 blev Stalin fordømt af Khrusjtjov, og den 11. november 1961 blev Stalingrad omdøbt til Volgograd. Det blev den 30. oktober 1961 besluttet, at Stalins kiste den 31. oktober 1961 skulle fjernes fra Lenins mausoleum, og han ligger nu begravet ved Kremls mur.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: