Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Indokina

Indokina var en fransk koloni i Sydøstasien som bestod indtil 1954, og omfattede de nuværende stater Vietnam, Laos og Cambodja.

Ordet Indokina bruges også generelt om dette geografiske område inklusive Thailand og Burma.

Historie

Det sydlige Vietnam (Cochinkina) blev fransk koloni i 1862, og Cambodja blev fransk koloni i 1863. Frankrig vandt det nordlige og centrale Vietnam (områderne Tonkin og Annam) fra Kina i den Fransk-kinesiske krig 1881-1885. Indokina blev dannet af disse områder i 1887. Laos blev udskilt fra Thailand og indlemmet i Indokina 1893.

Under 2. verdenskrig giver Vichy-regeringen i Frankrig i september 1940 adgang for Japan til at angribe Kina fra Vietnam, men Indokina forbliver formelt under fransk styre indtil 9. marts 1945 hvor Japan gennemfører en egentlig besættelse som varer til Japans overgivelse i august 1945.

Efter verdenskrigen forsøger Frankrig at genvinde magten, men kommer i konflikt med Viet Minh, en organisation af vietnamesiske kommunisterer under ledelse af Ho Chi Minh som USA har støttet under modstandskampen mod Japan. Ho erklærer Vietnam selvstændigt 2. september 1945, men inden udgangen af september genvinder en fælles britisk, fransk og indisk styrke med tvungen hjælp fra japanske krigsfanger kontrollen. Men kampene fortsætter, og i 1950 erklærer Ho igen et selvstændigt Vietnam som støttes af Kina og Sovjetunionen.

Krigen med Frankrig slutter marts 1954 hvor Indokina officielt opløses. Vietnam deles i Nordvietnam undet Viet Minh-kontrol og Sydvietnam som støttes af USA, Storbritannien og Frankrig. De to vietnamer kommer i krig mod hinanden fra 1959. Laos og Cambodja bliver også selvstændige i 1954, men begge lande drages med ind i Vietnamkrigen.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: