Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kommunisme

Dette er et stoppested for Minibussens destination Kina.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Kommunisme er en utopisk politisk ideologi, populariseret af Karl Marx i værket Det kommunistiske manifest. K. omfatter bl.a. en forkastelse af demokratiet i sin parlamentaristiske form, afskaffelse af privat ejendomsret til produktionsmidler, og resultatlighed for alle indbyggere i en given geografisk region.

En kendt parole der i grove træk beskriver idegrundlaget for kommunisme er at "man yder efter evne og nyder efter behov". Kommunismen beskriver således et idealsamfund, hvor alle mennesker yder efter bedste evne, og frit tillader andre at nyde af deres arbejdsindsats via delte/fællesejede goder.

Kommunisme er en revolutionær ideologi, qua dens kritik af demokratiet, som et værktøj for undertrykkelse af arbejderklassen. Kommunisme er i sin grundvold syndikalistisk, og teorien forudsiger, at staten med tiden vil "visne hen", når et givent samfunds medlemmer for det meste er blevet kommunister (jfr det kommunistiske menneske). Det står i modstrid til de såkaldte kommunistiske regimer, der har eksisteret på jorden de sidste hundrede år, og som alle har været anarkiets antitese - totalitærstaten.

Table of contents
1 Kritik
2 Kendte danske kommunister
3 Kendte internationale kommunister
4 Se også

Kritik

Kommunismen kritiseres bl.a. for at være grundlæggende i uoverensstemmelse med den menneskelige natur, bl.a. omkring ejerskabsforhold. Det antages, at det er en naturlig og automatisk proces, at et menneske tilegner sig ejendom (jordarealer/territorium eller fysiske ejendele). Skulle en kommunistisk samfund realiseres ville dets grundteser således være i strid med det basale menneskelige behov for ejendom.

Kommunismen kritiseres også for sine negative samfundsøkonomiske konsekvenser, da man ved at fratage et menneske frugten af dets arbejde, i erfaringen vil fjerne incitamentet til at udføre det arbejde der fører til udbyttet/overskuddet. Udfra denne synsvikel vil indførelsen af kommunismen nulstille den velstand, som den vestlige verdens nyder i dag, et problem som Marx aldrig forholdt sig til. Denne kritik synes understøttet af Sovjetunionens økonomiske kollaps i sidste halvdel af 20. århundrede.

Både støtte til kommunismen og kritik af den bygger på ubeviste forudsætninger. I bund og grund forudsætter støtte til kommunismen en tro på, at menneskene er gode og gerne vil dele med hinanden. Kritikken bygger som vist ovenfor på forudsætningen om, at mennesket rummer en medfødt besiddelsestrang, eller på den forudsætning, at mennesker kun vil bestille noget, hvis de har økonomisk fordel af det.

Man kan påstå, som de tjekkiske systemkritikere gjorde i 1968, at kommunismen var et socialt eksperiment i fuld skala, et eksperiment, der viste sig uegnet under moderne forhold.

Kendte danske kommunister

Kendte internationale kommunister

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: