Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ild

Begrebet ild (af germansk *ailda = „brænde“) betegner en form for oxidering med flammedannelse, hvor der opstår både lys og varme.

Table of contents
1 Definition
2 Idéhistorie
3 Brugen af ild
4 Ildens lys
5 Brandbekæmpelse
6 Se også
7 Eksterne links

Definition

Ild er en hastig, selvforstærkende oxidationsproces, hvor brændbare gasser dannes ud fra et brændsel. Den begynder med, at brændslet bliver udsat for opvarmning fra en ydre energikilde som f.eks. et lyn, en gnist eller respirationsvarme. Senere bliver den vedligeholdt ved sin egen frigivelse af energi. Mere præcist betyder ild en kontrolleret forbrænding, mens en ukontrolleret ild kaldes ”brand”. Forbrænding uden flammedannelse kaldes for ”glødeild”.

Idéhistorie

I det antikke Grækenland blev ilden som element forbundet med tetraederet, der på sin side var et at de fem platoniske legemer.

Ilden er det ene af de tre keltiske grundelementer: ild, jord og vand.

Ilden er det ene af de fire klassiske grundelementer: ild, luft, vand og jord.

Ilden er det ene af fem kinesiske grundelementer: ild, luft, vand, metal og træ.


Tetraeder
Lån fra de:wikipedia.org

Brugen af ild

Menneskelig brug af ild kan påvises allerede for 300.000 år siden. Det var ét af menneskehedens store fremskridt, da man opdagede, hvordan man kan kontrollere ilden. Det gjorde tilværelsen mere sikker, og det skabte forudsætningen for, at menneskene kunne udvandre fra Afrika til koldere egne. Derfor er det også nærliggende, at ilden (ligesom solen) er blevet tilbedt som guder i de tidlige religioner (se også: Parser).

Afbrænding af træ er nært knyttet til forestillinger om ild, og træerne har forsynet menneskene med det meste af den energi, der har været brug for helt op i det 20. århundrede. I fortiden har metallurgi og fremstilling af trækul forbrugt store mængder af træ. Man har ligefrem set fortidskulturernes undergang som et udslag af mangel på brændsel (i den senklassiske tid kostede et kilogram brænde det samme som et kilogram hvedemel). Efter århundreder med opvarmning og madlavning ved åbne ildsteder, arne eller esse, blev det almindeligt i det 19. århundrede med ovne til opvarmning og komfurer til madlavning. Nu til dags bliver energibehov i større målestok som regel dækket af kulbrinter som olie, kul og naturgas. I nogle tilfælde sker energiforsyningen ved udnyttelse af kerneenergi eller vedvarende energi. I den 3. verden og andre steder, hvor anden energiforsyning ikke er mulig, er afbrænding af træ dog stadigvæk den vigtigste varmekilde.

Nu til dags bliver ilden oftest antændt med lighter eller tændstikker, men hos naturfolkene ”gjorde man nyild”

  • ved at slå flint mod stål: ildstål, fyrtøj, flintelåsgevær
  • ved at gnide eller bore: ildbor, ildbue
  • ved at presse luft sammen: ildpumpe fra (Bagindien)

Ildens lys

Flammens glød er meget kompleks, for den opstår på grund af en blanding af usynlig stråling fra sod gas og brændselspartikler fotonstråling afgivet ved afladning af atomer og molekyler i gasserne. Meget af strålingen afgives inden for de bølgelængder, der svarer til synligt lys og infrarødt lys. Flammens farve afhænger af temperaturen i partiklerne og den kemiske baggrund for strålingsspektrene. Hvis brændslet indeholder natrium (f.eks. i form af salt), bliver flammen gul. Med et indhold af kobber bliver den grøn, og kobolt vil farve den blå.

Brandbekæmpelse

Der er fire elementer, der vedligeholder forbrændingen, og derfor vil fraværet af bare ét af dem forhindre brand. Det er netop den viden, al bekæmpelse af ild bygger på.

Se også

Se galleriet
»« i .

Eksterne linksDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: