Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Atomkraft

Atomkraft er betegnelsen for den energi der skyldes processer i eller mellem atomkernerne, i modsætning til frigjort kemisk energi, der beror på bindingsforhold og omlejringer mellem elektronerne.

Der er to grundlæggende former for Atomkraft: Fission og fusion - eller med danske termer: Spaltning og sammensmeltning.

Fission foregår ved at tunge atomkerner spaltes til lettere. Typisk anvendes uran. Når en uran-kerne rammes af en neutron initieres fissionen, og resultatet er 2 mindre atomkerner + plus diverse partikler. Massen af partiklerne tilsammen er mindre end den oprindelige kerne. Masseforskellen udgør den frigivne energi og kan findes med Einsteins berømte formel:

Hvilket vil sige Energien E er lig den manglende masse m gange lysets hastighed c i anden. At få en fissionsproces til at levere energi har været muligt siden 2. verdenskrig, og det er samme proces, der sker i en konventionel atombombe.

Masseforskellen er også finten med den anden metode; fusion. Der er det lette atomkerner, som går sammen til tungere, og derved skaber termisk energi. Det kunne f.eks. være brintatomer, som smelter sammen til helium.

Der findes i dag ikke nogen fungerende fusionsreaktor, men der forskes og eksperimenteres med det via forskellige metoder: På JET-anlægget i England er en lang række lande gået sammen om at skabe fusion i en torus-reaktor, hvor massen fastholdes i et magnetfelt. Massen varmes op til nogle millioner grader, og fusionsprocessen kan derfor foregå. I USA prøver man at fokusere en masse laserstråler på nogle små dråber, og derved skabe tryk og temperatur nok til at starte en fusionsproces. Endelig er der myon-katalyseret fusion, hvor fusionsprocessen sker fordi elektroner erstattes af myoner, og da myoner er tungere end elektroner, så vil myonens bane blive mindre end elektronens, og derved kan atomkernerne komme så tæt på hinanden, at en fusion foregår.

Fusionsprocesser er grundlaget for alt liv på Jorden, da det er fusion, som foregår i Solen: Her fusionerer brintkerner sammen til primært heliumkerner. Når alt brint er opbrugt om ca. 4 mia. år, så vil Solen begynde at sammensmelte helium til kul, og Solen svulmer op til en rød kæmpe og sluger Jorden og de andre indre planeter.

Fusion anvendes i brintbomber, hvor en konventionel atombombe bruges til at skabe temperaturer og tryk nok til en fusionsproces kan foregå.

Den mest kendte atomkraftulykke er den, der skete i Tjernobyl i det tidligere Sovjetunionen.

Se også

Eksterne henvisninger

  • Atomkraft og elproduktion
  • dmoz: Energi
  • dmoz: Nuclear Power Plants
  • Science in Africa, 2003: South Africa's nuclear programme. Tom Ferreira Citat: "...Indeed a feather in the cap for South Africa considering that Eskom is internationally regarded as the leader in the field of the Pebble Bed Modular Reactor (PBMR) technology...If a fault occurs during reactor operations, the system, at worst, will come to a standstill and merely dissipate heat on a decreasing curve without any core failure or release of radioactivity to the environment. In fact, the PBMR's inherent safety is fundamental to the cost reduction achieved over other nuclear designs..."Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: