Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Dødsstraf

Dødsstraf eller livsstraf er den legale henrettelse af en straffefange som straf for en alvorlig forbrydelse. I de jurisdiktioner, der praktiserer dødsstraf, er den som regel forbeholdt et lille antal forbrydelser, ofte overlagt mord og landsforræderi. I et land som Kina kan den dog også idømmes for f.eks. økonomisk kriminalitet eller narkotikakriminalitet. Fanger, der er blevet dømt til døden, holdes som regel adskilt fra andre fanger i en særlig del af fængslet, dødsgangen, hvor de afventer henrettelse. Den kriminalpræventive virkning af dødsstraffen er tvivlsom.

Danmark har underskrevet Konventionen om civile og politiske rettigheders anden valgfrie protokol, hvori en række lande forpligter sig til at arbejde imod brugen af dødsstraf.

Mange europæere ser dødsstraf som et ueuropæisk fænomen, stridende imod europæisk etik. Men af og til forlanges dødsstraffen genindført af grupper eller enkeltpersoner. Dette især i forbindelse med uhyggelige mord-sager. For nyligt forlangte en dansk gruppe Henret Peter Lundin, stiftet af den tidligere bokser Mark Hulstrøm, at Folketinget indførte en særlov for henrettelse af Peter Lundin.

Man bør være forsigtig med at lægge for stor vægt på undersøgelser der viser, at et stort mindretal går ind for en genindførelse af dødsstraf eller for strengere straffe (selvom man selvfølgelig ikke skal ignorere dem). Svarene i sådanne undersøgelser afhænger meget af bl.a. spørgsmålets udformning (se Beslutningsteori).

Dødsstraffen findes i en lang række afrikanske og asiatiske lande, mens den er afskaffet i mange amerikanske, europæiske og oceaniske lande. Undtagelser fra dette mønster er bl.a. USA og Hviderusland, som begge har dødsstraf. Eneste muslimske lande uden dødsstraf er Azerbaijan, Turkmenistan og Kap Verde (Tyrkiet har fornylig fjernet den fra den civile straffelov). Kun syv lande i verden foretager henrettelser af mindreårige, hvoraf USA står for de fleste. Folkerepublikken Kina henretter hvert år flere end alle andre lande tilsammen. Det er værd at bemærke at flere lande afskaffede dødsstraf umiddelbart efter afslutningen af en længerevarende væbnet konflikt for bedre at kunne gennemføre et retsopgør; således Angola, Mocambique, Sydafrika, og Cambodia. Sydamerika gik i slutningen af 1800-tallet i front med at afskaffe dødsstraf, mens de europæiske lande først kom med i løbet af mellemkrigsperioden, idet dog mange, heriblandt Danmark, genindførte den i forbindelse med 2. Verdenskrig.

Kilder/henvisninger

USA er i begyndelsen af 2005 ophørt med at henrette mindreårige. Dette er sket efter et betydeligt pres fra mange lande og organisationer. Amnesty International, der er ubetinget modstander af dødsstraf, har været meget engageret i problemet. De nordiske børnelægers og børnepsykiateres organistationer sendte en fælles skrivelse til USA i slutningen af 2004. Man opfordrede kraftigt til at ophøre med at henrette mindreårige.

Eksterne henvisninger


Denne artikel var dagens artikel den 22. april 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: