Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Vestberlin

Vestberlin var det uofficielle navn på den vestlige del af Berlin mellem 1949 og 1990. Den bestod af de amerikanske, britiske og franske sektorer, som blev oprettet i 1945. Den sovjetiske sektor var hele det østlige Berlin, der blev til Østberlin, DDR's hovedstad.

Vestberlin var en enklave, totalt omgivet af den sovjetiske sektor. De vestlige allierede blev garanteret en luftkorridor, men ingen vej- eller togadgang, og da hele den vestlige sektor Vesttyskland gennemførte en møntreform (som del af Marshallplanen), lukkede Sovjet den 24. juni 1948 af for Vestberlin, men en luftbro blev etableret, så amerikanske, britiske og franske fly kunne bringe mad og forsyninger til den trængende befolkning i Vestberlin. Sovjet ophævede blokaden 11. maj 1949.

Den 13. august 1961 om natten var hele Vestberlin omgivet af Berlinmuren, der var et svar på flere års flugt fra Øst- til Vestberlin. Dog var der ikke bare fysisk, men også psykisk lukket af for Vestberlin mod Østtyskland. Det var dog stadigvæk muligt at rejse mellem Vesttyskland og Vestberlin.

Den 26. juni, 1963 besøgte den amerikanske præsident John F. Kennedy Vestberlin og holdt en tale til befolkningen, der blev kendt for ordene: "Ich bin ein Berliner."

Den 9. november 1989 blev muren igen åbnet og snart efter fjernet.

Selv om Vestberlin var en de facto del af Vesttyskland, blev den ikke anset som et Bundesland, ej heller som en del af Forbundsrepublikken. Vesttysklands forfatning havde heller ikke nogen gyldighed for Berlin. Derfor blev byen administreret af Vestberlins senat på Rathaus Schöneberg, som blev udstyret med autoritet af besættelsestropperne, d.v.s. de amerikanske, britiske og franske styrker. Selv om vestberlinerne var borgere i den føderale republik, havde de ikke mulighed for at stemme til valgene i føderationen. I stedet fik de indirekte repræsentanter i Bundestag med 20 delegerede, som blev valgt af Vestberlins Repræsentanternes Hus. Vestberlins Senat sendte delegater til Bundesrat.

Vestberlinske mænd havde ikke værnepligt. Der var flyveforbud for Lufthansa til Vestberlin, og det vestberlinske postvæsens administration fungerede separeret fra Vesttysklands. postvæsenet i Vestberlin udsendte sine sidste, egne frimærker ind til 1990.

Vesberlin bestod af følgende bydele:

I den amerikanske sektor

  • Neukölln
  • Kreuzberg
  • Schöneberg
  • Steglitz
  • Tempelhof
  • Zehlendorf

I den britiske sektor

I den franske sektor

  • Reinickendorf
  • Wedding

Den 3. oktober, 1990 blev Vesttyskland og Østtyskland genforenet, og hermed ophørte Vestberlins administrative eksistens formelt.


Denne artikel var dagens artikel den 16. marts 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: