Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Tsunami

En tsunami er en havbølge, som på dybt vand udbreder sig med op til ca. 700 km/t og på overfladen har en svag vand/luft-bølge på måske 0,5 meters højde. Den er derfor ufarlig på dybt vand. Denne svage bølge kaldes af mange fejlagtigt for en tidevandsbølge.

En tsunami fremkaldes af undersøiske jordskred, undersøiske jordskælv, af meteoritter, der rammer havoverfladen, eller af forskydninger i kontinentalpladerne. Ordet er sammensat af de japanske ord tsu 津 (havn) og nami 波 (bølge).

Fænomenet er mest udbredt i Stillehavet, hvor ca. 90% af alle forekomster er registreret.

På dybt vand er tsunamiens energi konstant og er en funktion af dens højde og hastighed. Derfor vil bølgens højde øges, når den kommer tæt på land, mens hastigheden mindskes. En tsunami har en meget lang bølgelængde på ca. 100 km. En bølges hastighed på lav dybde er , hvor er tyngdeaccelerationen og er vanddybden.

Når tsunamien rammer kyster, sænkes hastigheden fra de 700 km/t til ca. 50 km/t og havbølgen rejser sig og bliver til en flodbølge på op til 30 meters højde (rekorden er 85 meter 24. april 1971 i nærheden af den japanske ø Ishigaki).

Både kystens form over og under vandlinjen, herunder odde og bugt i nærområdet, har stor betydning for tsunamiens virkning for udbredelsen i landet bag kysten. F.eks. kan tsunamien i fjorde opkoncentreres endnu mere og kan her blive op til 100 meter høj.

Da tsunamien er en bølge, så derfor dannes der normalt en bølgedal foran bølgen når den kommer ind på lavt vand, det er derfor at vandet ofte vil trække sig tilbage kort før tsunamien slår til.

Bølgedalen forsætter frem med høj hastighed, selvom selve tsunami-bølgen bliver opbremset af det lave vand. Jo mere og jo længer vandet løber væk, jo mere vand rummer bølgen. Selvom havbunden ikke bliver blotlagt, så ændres trykket i havbunden, så at der frigøres metan, som får vandet til at boble og skumme hvidt.

Denne viden om en tsunami - om vandets tilbagetrækning i forbindelse med et jordskælv, før den ødelæggende bølge - burde ikke komme som en overraskelse, eftersom den er beskrevet i et så jordnært blad som tegneserien Anders And & Co; sommeren 2002.

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: