Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Skov-Fyr (Pinus sylvestris)

Dette er et stoppested for Minibussens destination Højmose.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Skov-Fyr

{}
Videnskabelig klassifikation
Rige: Viridiplantae (Grønne planter)
Række: Pinophytina (Nøgenfrøede)
Klasse: Coniferopsida (Nåletræer)
Orden: Coniferales (Koglebærendes orden)
Familie: Pinaceae (Gran-familien)
Slægt: Pinus (Fyr)
Skov-fyr (Pinus sylvestris) er et stedsegrønt nåletræ med en kegleformet, senere dog mere "paraply"-agtig vækstform. Stammen er uregelmæssigt slynget. Hovedgrenene er først vandrette og kransstillede, senere krogede og overhængende. Barken er først lysegrøn og skællet, så grålig og ru, og til sidst opsprækkende og dybt furet. Med alderen bliver barken foroven på stammen lidt skællet og næsten glat, rødgul til orangerød. Knopperne er cylindriske og brunrøde. De er overtrukket med hvidlig harpiks. Nålene sidder parvist på små kortskud, som igen sidder spredt langs langskuddet. Nålene er korte, stive og blågrønne. Træet blomstrer i maj-juni. Hunblomsterstanden bliver til en kogle, som er gråbrun og bredt kegleformet. Frøene modner godt og spirer villigt (især på råjord). Størrelse: 30 x 6 m (30 x 15 cm/år).

Table of contents
1 Ikke-synlige træk
2 Størrelse
3 Hjemsted
4 Anvendelser
5 Se også
6 Kilder/Henvisninger

Ikke-synlige træk

Hovedrødderne er svære, og de når langt ned og er godt forgrenede. De meget højtliggende smårødder er helt filtagtige. Skov-Fyr er et lystræ. Dets nåle er mulddannende. Træet angribes af en bladpletsvamp, Fyrrens Sprækkesvamp, som fremkalder for tidligt nålefald. Fyrreskud-viklerens larver fremkalder hængende, slappe skud. Frøene modner først efter 2 år, ædes af fugle, mus og egern. Skov-Fyr kan blive flere hundrede år gammel.

Størrelse

25 x 6 m (30 x 15 cm/år).

Hjemsted

Arten er udbredt i næsten hele Europa og har en varietet i det nordlige Kina og det østlige Sibirien (Pinus sylvestris var. mongolica), og en anden varietet på Balkan-halvøen og i det nordlige Tyrkiet (Pinus sylvestris var. hamata). Skov-Fyr er hjemmehørende på den magreste jord i egne med mindst nedbør i Danmark. Her har træet dannet blandede skove med Vorte-Birk (Betula pendula), Bævre-Asp (Populus tremula) og Vinter-Eg (Quercus petraea). Skov-Fyr kan vokse på næsten al slags jord, men bliver ofte udkonkurreret af andre arter på kraftig jord. De oprindelige bestande er for længst udryddet, og de nuværende træer stammer fra norske eller skotske frøkilder.

Anvendelser

Veddet er let at bearbejde og derfor meget brugt. Skov-Fyr har en lysgennemtrængelig krone og tåler vind. Den tåler kun beskæring i ung alder. Træet kan anvendes som spredt indblanding i læplantninger og den indre del af vildtplantninger samt i skovbryn i blanding med løvtræ.

Se også

Kilder/HenvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: