Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Republikken Kina

Dette er et stoppested for Minibussens destination Kina.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

Republikken Kina (traditionelt kinesisk: 中華民國, forenklet kinesisk: 中华民国) er den ene af de to kinesiske stater. Den andre er Folkerepublikken Kina. Republikken Kina administrerer nu kun Taiwan, Penghu og en række øer udenfor Fujian, som Quemoy og Matsu.

中華民國
JhongHuá MínGuó
Officielt sprog Mandarinkinesisk
Hovedstad Taipei¹
Største by Taipei
PræsidentChen Shui-bian
Premierminister Yu Shyi-kun
Areal
 - Total
 - % vand
134. plads
35.980 km²
10.3%
Befolkning
 - Totalt (2002)
 - Tæthed
47. plads
22.548.009
627/km²
Grundlagt
 - Erklæret
 - Etableret
Wuchang-oprøret
10. oktober 1911
1. januar 1912
Valuta New Taiwan dollar
Tidszone UTC +8
Nationalsang Three Principles of the People
Internetdomæne.TW
International telefonkode886
(1) Provisorisk; Republikken Kinas officielle hovedstad er Nanking på fastlands-Kina

Republikken Kina blev grundlagt efter kejserdømmet faldt i 1911, og dets nationalistregering, Kuomintang-styret, beholdt kontrollen over størstedelen af Kina frem til 1949, da kommunisterne under den kinesiske borgerkrig havde erobret det meste af landet. Kuomintang-regeringen flygtede da til øen Taiwan, hvor den har holdt til siden. Republikken Kina, der var en af grundlæggerne af FN, hævder aktivt at repræsentere Kinas eneste lovlige regering, og var internationalt anerkendt som sådan frem til 1971, da de mistede Kinas plads i FN og det permanente sæde i FN's sikkerhedsråd, til fordel for Folkerepublikken Kina.

Republikken Kina holder en relativt stor hærstyrke, og har traditionelt været støttet af bl.a. USA. Frem til 1991 var det Kuomintang-regeringens officielle politik at generobre Kinas fastland, herunder også Tibet. I dag anses dette ikke længere for et reelt mål, og forsvaret mod en invasion fra Folkerepublikken Kina, der stadig fremsætter nye trusler mod republikken, er kommet i forgrunden. Enkelte taiwanesere kræver også en egen taiwansk stat; dette er både Republikken Kinas regering, og Folkerepublikken Kina, der ønsker genforening, imod.

Republikken Kinas officielle hovedstad er Nanking, der ligger på fastlands-Kina. Den provisoriske hovedstad er Taipei på Taiwan.

Eksterne henvisninger


Verdens lande  |  AsienDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: