Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Peter 2. af Rusland

Peter II (på russisk: Пётр II Алексеевич) (23. oktober, 171529. januar, 1730) var kejser/zar af Rusland fra 1727 til hans død. Han var barnebarn af Peter den Store og hans første kone Eudoxia Lopukhina.

I sin barndom levede den forældreløse storhertug strengt afsondret, og blev totalt ignoreret af sin bedstefar, og det blev ikke bedre i Katharina 1.ss regeringstid ; Kort før hendes død stod det imidlertid klart, at man ikke længere kunne holde den eneste mandlige efterkommer af Peter den Store, borte fra magten. Både folket, og en stor del af adlen var på hans side, og da hans onkel på mødrene side , kejser Karl 6. (Tysk-romerske rige) vedholdende pressede på, måtte den egentlige magthaver Prins Menshikov gå med til at han skulle efterfølge Katharina ; 18. maj 1727, dagen efter Katharinas død prokameredes det at det var hendes sidste vilje, at Peter skulle efterfølge hende, og den 12-årige Peter blev kåret til enevældig zar. Han blev kronet 25. februar 1728.

Den svage zar Peter blev offer for en magtkamp, mellem kredsen omkring Menshikov, og en reaktionær bojarklike (en russisk adelsklasse). Disse var under ledelse af den skruppelløse Prins Vasili Dolgorukov, som gik af med sejren , hvorefter de gamle magthavere blev deporteret til Sibirien. Dolgorukov fik sin søster forlovet med Peter, men på deres bryllupsdag, døde zaren af kopper, og med ham uddøde Slægten Romanovs mandlige linje.

Se også

Efterfulgte: {} Efterfulgtes af:
{} {}Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: