Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Overlyshastighed

Kan "noget" bevæge sig hurtigere end lysets hastighed - med overlyshastighed (også benævnt superluminal eller FTL)?

Det umiddelbare svar er nej.

Med den pt. (2005) kendte fysiks modeller og teorier kan det per definition ikke lade side gøre. En af Albert Einsteins grundantagelser i relativitetsteorien var netop at "intet" kunne bevæge sig hurtigere end lysets hastighed.

Herudover har man til dato ikke kunnet lave reproducerbare og dermed videnskabelige eksperimenter, som fænomenologisk viser overlyshastighed, som overfører information eller fysiske objekter.

Her følger et forsøg på en forklaring:

Lys og andre elektromagnetiske bølger bevæger sig alle med samme hastighed i vakuum. Denne hastighed kaldes lysets hastighed og er konstant. Ting med masse kan ikke nå op på lysets hastighed selvom visse partikler kan komme tæt på. Når hastigheden på en partikel nærmer sig lysets hastighed, bliver partiklen tungere. Når man forsøger, at øge hastigheden bliver mere og mere af den tilførte energi omsat til masse. Dette er en konsekvens af Albert Einsteins relativitetsteori.

Table of contents
1 Kvantemekanik
2 Se også
3 Eksterne henvisninger

Kvantemekanik

Nogle fænomener i kvantemekanik, som f.eks. kvantefysisk sammenfiltring, ser ud som om det overfører information hurtigere end lysets hastighed i vakuum. Disse fænomener tillader ægte kommunikation, men de tillader dog kun at 2 observatører 2 forskellige steder i universet, ser den samme hændelse samtidigt, men uden at nogle af de 2 kan påvirke hvad den anden ser med overlyshastighed. Selve det faktum at fysikkens love "konspirerer" på en sådan måde, så hændelsen ikke overføres med overlyshastighed via kvantemekanik er temmelig interessant og ringe forstået!

Der har også været rapporteret forskellige såkaldte overlyseksperimenter baseret på kvantemekanisk tunnelering. Men de handler faktisk om måling af fasehastigheden og gruppeløbstiden, som ikke med garanti er informationshastigheden.

Se også

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: