Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Tidsrejse

En tidsrejse er en hændelse, hvor man rejser enten tilbage eller frem i tiden. At rejse tilbage i tiden er foreløbigt en hypotetisk hændelse.

Det skal bemærkes, at langt de fleste mennesker rejser i tiden - ca. 1 sekund per sekund. Mennesker, som rejser med fly eller raketter i længere tid, ældes faktisk lidt mindre end folk på jorden. Det er et faktum, som er målt med atomure i militærfly. Og det er derfor helt rigtigt at sige, at de er rejst frem i tiden.

Table of contents
1 Paradokser
2 Teoretisk tidsmaskine
3 Se også
4 Kilder
5 Eksterne henvisninger

Paradokser

Man mener at have modbevist tidsrejser, pga. det såkaldte morfar-paradoks. Det går ganske enkelt ud, på at man rejser tilbage i tiden og dræber sin morfar, og man ville derfor aldrig være født - og pludselig giver det hele ingen mening længere. Men nogle forskere mener at have bevist matematisk, at man ved at rejse tilbage i tiden ikke ville kunne handle på egen hånd i en sådan situation, men måtte nøjes med at iagttage, hvad der foregik.

Da langt de fleste mennesker og forskere næsten for enhver pris ønsker at årsags–virkningssammenhængen gælder, er den faktisk et dogme og ikke nødvendigvis kun en grundantagelse.

Teoretisk tidsmaskine

Man har efter indførelsen af relativitetsteorien og det krumme verdensrum frembragt en teoretisk tidsmaskine. Den vil dog nok aldrig være mulig at realisere.

  1. Man opfanger og koncentrerer et ormehul.
  2. Den ene ende af ormehullet bringes ud til en neutronstjerne, mens den anden bliver ved Jorden.
  3. Iflg. relativitetsteorien vil tiden for åbningen ved neutronstjernen nu gå langsommere end for åbningen ved Jorden.
  4. De to åbninger samles nu ved siden af hinanden igen, og den ene åbning vil være bagud i tiden.

Det er Albert Einsteins arbejde, der kan tale for denne teori.

Tvillingeparadokset

En anden "tidsmaskine", der bygger på relativitetsteorien, tager udgangspunkt i tvillingeparadokset. Hvis den ene af to enæggede tvillinger tager af sted i en rumraket og i lang tid rejser nær lysets hastighed, vil han, når han vender tilbage til jorden, være yngre end sin bror. Han er altså rejst frem i tiden. Denne "tidsmaskine" kan dog ikke bruges til at rejse tilbage i tiden.

Kvalitetssikring
Denne side bør bringes til at stemme med Wikipedias standard iflg. Wikipedia:QA

Se også

Kilder

Eksterne henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: