Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Norges flag

Det norske flag indeholder et mørkeblåt kors med hvide kanter på rød bund. Korset har toppen vendt mod venstre.

Handelsflaget har forholdet 11:8 og statsflaget har forholdet 27:16. De skal have disse proportioner:

 

Handels- og nationalflag

Stats- og orlogsflag

Historie

Norge brugte fra og med 1600-tallet det danske flag på grund af unionen med Danmark. Det selvstændige Norge indførte i 1814 det danske flag med løven fra det norske rigsvåben i øvre venstre hjørne. Dette var i brug til 1821. Et fælles unionsflag for Sverige og Norge blev indført i 1815 - det svenske flag med et hvidt kryds på rød bund i øvre venstre hjørne. Unionsflaget blev brugt som stats- og orlogsflag, og som handelsflag i fjerne farvand.

I 1821 tegnede stortingsmand Fredrik Meltzer det norske flag som vi kender det i dag. Til minde om den netop afsluttede union med Danmark og den daværende union med Sverige, tog Meltzer elementer fra begge disse flag; Danmarks røde og hvide korsflag med et indlagt kors i Sveriges blå farve. Kombinationen rødt–hvidt–blåt refererede desuden til flere demokratiske staters flag.

I 1844 blev et unionsmærke indført i øvre venstre hjørne både i det svenske og norske flag. Det var en blandning af de norske og svenske flagfarver. Unionsmærket var kendt blandt folk under navnet «Sildesalaten». I begyndelsen var unionsflaget meget populært i Norge, fordi det markerede ligestilling mellem de to stater i personalunion.

 

Unionsflaget 1844-1899

«Sildesalaten»

Den øgende modstand mod unionen førte til at Stortinget i 1898 vedtog at fjerne unionsmærket fra handelsflaget og statsflaget med virkning fra 1. Januar 1899. Unionsmærket blev beholdt i orlogsflaget til unionsopløsningen i 1905. Det rene norske orlogsflag uden unionsmærke kom i brug 9. juni 1905, lige efter at unionen med Sverige blev afsluttet. Sverige beholdt unionsmærket til 1905.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: