Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Nåleskov

Tilbage til økologi
Nåleskov eller Taiga (fra russisk тайга́) er et biom, som er kendetegnet ved sine skove af stedsegrønne nåletræer. Det er subarktiske og fugtige områder, hvor plantesamfundene er domineret af stedsegrønne Ædelgran (Abies), Gran (Picea) og Fyr (Pinus), der er godt tilpasset det kolde klima. Højmoser og de tilknyttede plantearter er også almindelige i disse egne.

Den gennemsnitlige temperatur for juli er højere end 10°C, men vækstsæsonen er kortere end 100 dage. Nedbøren falder som regn, tåge, rim eller sne, og den er på mellem 400 og 850 mm pr. år. Nåleskovenes jord er præget af det store nedbørsoverskud, som betyder udvaskning af kalk og andre mineraler. Dertil kommer, at de visne nåle danner syrer og andre spirehæmmende stoffer, når de bliver nedbrudt. Det gør også, at nåletræer, der er etableret som plantager i løvskovsområdet forsinker succession]]en tilbage mod den naturlige vegetation.

Det er den yderste zone før tundraen, hvor der findes træer og de arter, som er afhængige af dem. Mange trækfugle søger dertil i sommerperioden for at udnytte midnatssolen eller de lange dage og det myldrende insektliv. Nogle frøædende fugle (f.eks. korsnæb, mejser og spætter) og de store, altædende fugle (som f.eks. ørne og kragefugle) kan overvintre i nåleskovene, fordi de kan udnytte både levende bytte og ådsler.

Der er forholdsvis få pattedyr, som kan klare de hårde vintre. Blandt de hårdføre arter er elg, los, bæver, snehare, lemming, ren og mange forskellige mårer, som f.eks. jærv og lækat.

Table of contents
1 Se også
2 Eksempler på nåleskov-regioner
3 Eksternt link

Se også

Eksempler på nåleskov-regioner

Neoarktiske zone
Nordlige skove ved Muskwa-Slavesøen
Canadisk nåleskov

Palæarktiske zone
Nåleskov på Uralbjergene
Østsibirisk taiga
Taiga og græsområder på Kamchatka
Skandinavisk og russisk nåleskov

Eksternt link


Palæarktiske biomer

Tropiske og subtropiske regnskove | Tempererede løvskove og blandede skove | Tempererede nåleskove | Nåleskov | Tempererede stepper, savanner og buskområder | Oversvømmede stepper og savanner | Stepper og buskområder i bjergene | Tundra | Mediterrane skove, skovområder og buskområder | Ørkener og tørre buskområder

 Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: