Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Motorvej

En motorvej er en vej med mindst to vognbaner i hver retning. Vejen kendetegnes ved, at der ikke en nogen niveauskæring mellem andre veje, jernbaner, cykelstier osv. - der er således ingen lyskryds, vigepligter osv. I midten er vognbanerne adskilt af autoværn for at forhindre sammenstød med modkørende trafik. Al til- og frakørsel sker på specielle ramper, der fører bilerne fra motorvejen op til en krydsende vej - eller omvendt.

Hastighedsgrænserne på motorvejene varierer alt efter, hvilket land man kører i:

  • I Danmark er den generelle hastighedsgrænse på motorvej 130 km/t, men mange strækninger er dog begrænset til 110 km/t.
  • I Sverige har man 110 km/t som hastighedsgrænse på motorvej.
  • I Tyskland har man på visse motorvejsstrækninger fri hastighed.

Motorveje, der krydser hinanden forbindes med specille fletningsanlæg, kaldet bl.a. kløverbladsanlæg, diamantanlæg og trompetanlæg. En vej med en vognbane i hver retning uden krydsninger med andre veje, stier osv. kaldes i Danmark en motortrafikvej. Her er hastighedsgrænsen 80-90 km/t, alt efter hvordan vejen er konstrueret.

Det danske motorvejssystem er udformet som bogstavet H: Venstre del af H'et er den jyske strækning fra grænsen til Frederikshavn/Hirtshals - den vandrette del repræsenterer den gamle hovedvej 1 fra Esbjerg til København - og den højre del af H'et er fra Rødby i syd til Helsingør i Nord. Disse 3 strækninger indgår i det europæiske motorvejsnet som henholdsvis E45, E20 og E47. Disse betegnelser følger ruterne videre gennem Europa. Den røde tråd er at ulige nummererede ruter er fortrinsvis nord-syd-gående, mens lige numre betegner ruter, der går øst-vest.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: