Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Maskeballet

Opera af Giuseppe Verdi, komponeret 1850. Originaltitel: Un ballo in maschera.

Handlingen foregår i Stockholm og drejer sig om en historisk begivenhed: mordet på den svenske kong Gustav 3. Men da censuren i mange lande gjorde indsigelse mod et kongemord på scenen, ændredes person- og stednavne: kong Gustav blev til Riccardo, guvernør i Boston; zigeunerskensken Mor Britta blev til mulatinden Ulrica, osv.

I København og Stockholm spilles operaen dog i den oprindelige version.

Verdi var i øvrigt ikke den første, som benyttede Gustav III's død som emne for en opera. I 1833 opførtes på operaen i Paris Gustave III ou le Bal masqué, opera af den franske komponist D.F.E. Auber (1782-1871) med tekst af E. Scribe (1791-1861).

I Verdis opera foregår første akts andet billede i hytten hos spåkvinden Britta/Ulrica. Hun driver sort magi og er derfor i stand til at spå kongen hans snarlige død og at udpege hans banemand (men uden at blive troet!). Hun begynder med at påkalde Djævelen med ord, som genkalder indledningen til de romersk-katolske tidebønner. Første linje af hendes arie lyder: "Re dell'abisso, affrettati", som er en travesti af "Deus in adjutorium meum intende / Domine ad adjuvandum me festina."

Det var som Ulrica, at den store altsangerinde Marian Anderson (1897-1993) efter en aktion af Mrs Eleanor Roosevelt i 1957 optrådte på Metropolitan Opera i New York, New York og dermed brød den racediskrimination, som denne scene indtil da havde hævdet.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: