Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Korstog

Dette er et stoppested for Minibussens destination Middelalder.
Næste stop er {}.
Forrige stop var {}.

(1122-1190), Kejser af Tyskland og korsridder; Han var en af lederne af det 3. korstog i 1189]]

Table of contents
1 1. Korstog 1096-1099
2 2. Korstog 1147-1149
3 3. Korstog 1189-1191
4 4. Korstog 1202-1204
5 Korsridderordner
6 Kilder/henvisninger
7 Se også

1. Korstog 1096-1099

Pave Gregor VII havde allerede kort efter sin tiltrædelse i 1073 opfordret til et Korstog til Jerusalem. Der kom dog mange krige og misvækstår imellem (Oluf Hungerss tid), så det blev først hans efterfølger, pave Urban II, der kom til at virkeliggøre ideen.

Han indkaldte til et kirkemøde i Clermont i november 1095, hvor han blandt tusinder af riddere og i en mægtig folkeskare kom med en brændende opfordring til at befri Kristi grav fra de vantro, og under stor begejstring vedtog man at mødes året efter i Konstantinopel, det nuværende Istanbul.

Opfordringen blev prædiket rundt i hele Europa, og medførte en større folkevandring af totalt uforberedte mennesker, hvoraf en stor del gik til undervejs.

I foråret 1097 var korstogshæren, under ledelse af en række franske stormænd, sat over til Lilleasien, og man begav sig mod øst. Efter mange hårde kampe mod tyrkernes bueskytter nåede man i efteråret frem til Antiochias mure. Byen holdt længe stand og var først endelig indtaget i slutningen af juni året efter.

I juni 1099 nåede man frem og erobrede Jerusalem, som man holdt til 1187.

Svend Estridsens søn Svend deltager, men falder i kamp i Tyrkiet i 1097, da en gruppe nordiske krigere blev overfaldet og nedkæmpet ved Antiochia.

2. Korstog 1147-1149

På initiativ af Bernhard af Clairvaux, der inspirerede Ludvig_9 til at gå i spidsen, da der kaldt hjælp fra Antiochia og Edessa i Syrien, der også var blevet erobret under det første korstog.

3. Korstog 1189-1191

Ledet af Richard Løvehjerte, Filip_2._August og Frederik_Barbarossa

4. Korstog 1202-1204

Venedig - Konstantinopel

I begyndelsen af 1200-tallet var turen kommet til de baltiske lande, bl.a. med danske korstog mod Estland.

Korsfarerne drog ofte af sted, primært af personlige grunde, først og fremmest af religiøs overbevisning, men også ønsket om at markere sig som ridder, opnå anerkendelse, eller finde store rigdomme i det mystiske østen har formentlig gjort sig gældende.

Korsridderordner

Korsriddere organiserede sig i ridderordner hvor den første, Tempelridderne blev grundlagt 1118 efter det første korstog for at hjælpe det nye kristne kongerige Jerusalem. De to andre betydelige korsridderordner er den Tyske orden og Malteserordenen.

Kilder/henvisninger

  • Gyldendals illustrerede verdenshistorie, 1922
  • Politikens historiske atlas

Se også


Denne artikel var dagens artikel den 30. marts 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: