Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Klassifikation

Klassifikation er meget grundlæggende for menneskers tænkemåde. I klassifikationen sorterer man alt i kasser, så man kan vide, hvordan man kan forholde sig til fremmede mennesker, nye ting og ukendte fænomener.

Klassifikation er en af de fornemste discipliner i en vidensverden.

Aktiviteten foregår ved en opdeling af fænomener i objekter, hvorefter det udredes, hvordan de forskellige objektyper hænger sammen. F.eks. kunne man opdele sansede objekter i henholdsvis organiske/uorganiske, og måske fortsætte med en opdeling i bevægelige/ikke-bevægelige. På den måde kunne man potentielt tvedele verden n gange for til sidst at ende op med 2n forskellige objekter med hver deres plads i systemet.

Noget sådant kunne man kalde begyndelsen på en fænomenologisk klassifikation.

I praksis er det videnskabsfolk, der indenfor deres respektive felter har beskrevet diverse objekter, objekternes relationer og eventuelle adfærd som en del af fagets grundforskning; - for ikke at glemme bibliotekarer, der har behov for at skabe generelle eller universelle klassifikationssystemer for at kunne lagre og genfinde dokumenter.

Klassifikationssystemer:

  • I det 4. årh. f. kr. udarbejdede Aristoteles sin Scala naturae, som var grundlaget for den klassiske zoologiske indeling, der herskede uudfordret i 2000 år.
  • I 1758 udgav den svenske forsker Carl von Linné sin Systema Naturae, og startede dermed den moderne klassifikation af dyr og planter.
  • Som et dansk eksempel kan nævnes DK5-system, som anvendes i danske folkebiblioteker til opstilling af viden, eg. bøger på hylderne.
  • Andre eksempler er SKS - en klassifikation af medicinske undersøgelsesmetoder, og ICD-10 - en international klassifikation af sygdomme.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: