Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kartesiansk skepticisme

Kartesiansk skepticisme er de filosofiske argumenter imod empirisk viden, som baserer sig på muligheden af at, jeg drømmer eller jeg har hallucinationer etc.

At denne skepticisme kaldes kartesiansk skyldes dens ophavsmand René Descartes, der indså at den enkelte ingen sikker viden kan have om virkeligheden. For eksempel kunne vi blive bedraget af en ond dæmon. Dette kan man kalde for en skeptisk hypotese om verdens natur.

Efterfølgende 'beviste' han Guds eksistens (se gudsbevis), hvilket han mente ophævede tvivlen, men det er hans skeptiske argument der huskes af eftertiden. Hjerne i et kar-problemet er en moderne formulering af Descartes' problem. Udover omverdensproblemet er der f.eks. det fremmedpsykiske problem: Man kan ikke vide om der findes andre bevidstheder.

Denne form for skepticisme adskiller sig fra Agrippas trilemma, der mere grundlæggende går på det umulige i argumentation. Kartesiansk skepticisme skyldes at enhver viden vi nogensinde vil have, vil være utilstrækkelig til at bestemme en hypotese om verdens natur. Enhver hypotese, også den at verden er som den giver sig ud for at være, er empirisk underbestemt.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: