Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Hjerne i et kar-problemet

Hjerne i et kar-problemet er et filosofisk tankeeksperiment og et erkendelsesteoretisk problem. Der er tale om en moderne formulering (et specialtilfælde) af den kartesianske skepticisme.

Tankeeksperimentet

Man skal forestille sig, at man ikke har nogen krop, men at ens hjerne er tilsluttet en computer og ligger i en særlig væske i et kar. Årsagen til alle ens oplevelser er således ikke at de afspejler noget virkeligt, men at en »gal videnskabsmand« manipulerer enten apparaturet eller programmeringen af den simulation, der i så fald styrer vores/min sansning.

Dette scenario er måske ikke særligt sandsynligt, men pointen skulle være at muligheden, for at det faktisk er tilfældet, aldrig fuldstændigt skulle kunne udelukkes.

Selvom (så vidt vides) ingen filosoffer påstår at scenariet skulle have noget på sig, så viser dette noget om menneskets epistemiskee situation og er derfor et godt udgangspunkt diskussion.

Et argument imod dette tankeeksperiment er, at jeg diskuterer argumentet med andre, som jeg så faktisk ikke ved er virkelige personer eller bare simuleringer. Imidlertid er sproget jeg argumenterer i, noget fælles, som jeg bruger og har lært af bruge sammen med og i samspil med andre. På denne måde betvivles det, om problemstillingen overhovedet kan rejses, eller om der i virkeligheden er tale om et pseudoproblem uden mening.

I populærkulturen

En dramatisering af dette tankeeksperiment kan findes i filmtrilogien The Matrix (I-III). Forskellen er dog, at her præserveres hele kroppe, således at hovedpersonen Nero faktisk er i stand til at slippe væk fra sit kar.

I litteraturen

Det er bemærkelsesværdigt, at den danske forfatter Johannes V. Jensen i sin bog Kongens Fald beskriver den gale videnskabsmand (eller snarere alkymist) Zacharias, som har "opdyrket" et alter ego, kaldet Carolus, ved at fjerne hovedskallen, så han i alt væsentligt er et hoved uden krop, opfostret i en glasklokke.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: