Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Jehova

Jehova eller Jahve er i jødisk og kristen tradition Guds personlige navn.

Ordets etymologi er usikker og der er en række forskellige tolkninger. Én udbredt tolkning er, at det er den kausative imperfektiv af hebræiske verbum הָבָה hāwāh (at være/blive), og i så fald ville det betyde „han får til at være“.

„Jehova“ er den i kristen tradition mest almindelige måde at udtale Guds navn på, skønt „Jahve“ er den form, der foretrækkes af de fleste hebraiskkyndige. I de hebraiske håndskrifter er navnet skrevet med de fire konsonanter יהוה JHWH, almindeligvis kaldet tetragrammet (af græsk tetra-, „fire“, og gramma, „bogstav“). Tidligere i Danmark var tetragrammet kendt og anvendt. Til eksempel kan nævnes Christian IV, der lod mange af sine bygningsværker, fx Rundetårn, Holmens Kirke m.m., smykke med bogstaverne „JHVH“.

Når der er flere forskellige udtaler om navnet, skyldes det, at der på et tidspunkt i antikken blandt jøderne opstod den forestilling, at navnet på grund af dets store hellighed ikke burde udtales på nær i særlige sammenhænge. I det Gamle Testamentes tidlige skrifter bruges navnet hyppigt, medens man kan se en tendens til, at det optræder sjældnere og sjældnere i de senere skrifter, hvor det i stedet erstattes med „Herren“ eller lignende. Navnet kendes også fra en række ikke-bibelske dokumenter, fx de såkaldte Lakisjbreve, der viser, at navnet blev anvendt i almindelig korrespondance i Palæstina i sidste halvdel af det 7. århundrede f.v.t.

I anden halvdel af det 1. årtusind e.v.t. indførte jødiske lærde i den hebraiske konsonanttekst et system af prikker og streger over, under og inden i bogstaverne, der skulle angive med hvilke vokaler den rent konsonantisk skrevede bibeltekst skulle oplæses. I forbindelse med tetragrammet satte de imidlertid ikke vokaltegnene for navnets egentlige udtale, men i stedet vokalerne for ordet אֲדֹנָי ăðōnāj („Herren“) eller אֱלֹהִים æ̆lōhîm („Gud“), som læseren forventedes at læse i stedet for gudsnavnet.

Leningrad B 19A-kodeksen fra det 11. århundrede e.v.t. har vokalpunkter i forbindelse med tetragrammet der giver formerne Jehwah, Jehwih og Jehowah. Ginsburgs udgave af den masoretiske tekst har vokalpunkterne i forbindelse med det guddommelige navn så de giver formen Jehowah.

Hebraiskkyndige anser i almindelighed „Jahve“ for at være den mest sandsynlige udtale. De henviser til at den forkortede form af navnet er Jah, som blandt andet forekommer i Salme 89:8 og i udtrykket הַלְּלוּ־יָה hallĕlû-Jâh (der betyder „lovpris Jah!“). Formerne Jeho, Jo, Jah og Jahu, der forekommer i den hebraiske stavemåde af navne som Josafat og Sjefatja, er sandsynligvis også alle kortformer Jahve. Oldkirkelige forfatteres græske translitterationer af navnet peger i samme retning med stavemåder som Ιαβε Jabe og Ιαουε Jaoue, der på græsk udtales nogenlunde som „Jahve“. De lærde er dog langtfra enige om sagen, og nogle går ind for en helt anden udtale, som for eksempel Jahuwa, Jahuah eller Jehuah.

Jehovas Vidner og andre, der holder fast i udtalen „Jehova“, argumenterer, at der - eftersom udtalen alligevel ikke kan fastslås med sikkerhed - ikke er nogen rimelig grund til at forlade den gængse form „Jehova“ til fordel for en anden form. I så fald burde man for at være konsekvent også ændre stavemåden og udtalen af en lang række andre navne i Bibelen: Jeremias måtte ændres til Jirmejahu, Esajas til Jesja‘jahu, og Jesus til enten Jehosjua‘ (som på hebraisk) eller Iesous (som på græsk).

Mange nutidige bibeloversættere går ind for den tradition at udelade tetragrammet i oversættelsen - således oversættes det i danske bibeloversættelser som regel bare med "Herren".

Tetragrammet forekommer 6828 gange i den hebraiske tekst der er trykt i Biblia Hebraica og Biblia Hebraica Stuttgartensia.

Se også:



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: