Biologisk homøostase
Homøostase er et af de grundlæggende kendetegn hos levende organismer. Det drejer sig om at fastholde det indre miljø inden for tålelige grænser.
Enhver organisme kan enten være tilpasser eller regulator i forhold til bestemte forhold i miljøet. Regulatorer prøver at fastholde belastninger på et konstant niveau, uanset hvad der sker i miljøet. Tilpasserne lader miljøet afgøre belastningens størrelse. Nogle dyr fastholder f.eks. en konstant kropstemperatur, mens andre, de vekselvarme, accepterer store udsving i kropstemperaturen.
Det er en fordel ved homøostatisk regulering, at den tillader organismen at fungere mere effektivt. De vekselvarme dyr har f.eks. en tendens til at være sløve ved lave temperaturer, mens dyr med fast kropstemperatur er aktive som altid. På den anden side kræver regulering energi, og når slanger kun behøver at æde én gang om ugen, så skyldes det, at de har brugt for meget mindre energi til at opretholde homøostase.
Homøostase i menneskekroppen
Alle mulige faktorer påvirker kropsvæskernes evne til at holde mennesket i live. Det omfatter forhold som temperatur, saltkoncentration, surhedsgrad, CO2koncentrationkoncentration og koncentrationen af nødvendige stoffer f.eks. druesukker, forskellige ioner og ilt eller affaldsstoffer som urinstof. Disse forhold påvirker de kemiske reaktioner som holder kroppen levende, og derfor er der indbyggede, fysiologiske mekanismer, som fastholder dem på et gunstigt niveau.
Kontrollen varetages af forskellige organer i kroppen. Som eksempler kan nævnes:
- Varmeregulering
- Skeletmusklerne kan ryste for at producere varme, hvis kropstemperaturen er for lav.
- Varmedannelse uden rystelser bygger på nedbrydning af fedtstoffer for at øge temperaturen.
- Svedning afkøler kroppen ved at varme bruges til fordampning.
- Kemisk regulering
- Bugspytkirtlen danner insulin, der regulerer blodets sukkerindhold.
- Lungerne optager ilt og fjerner CO2 fra blodet. Derved reguleres blodets surhedsgrad.
- Nyrerne fjerner urinstof og tilpasser koncentrationerne af vand og en lang række af ioner.
De fleste af disse organer er styret af hormoner, som udskilles fra kirtler i hypofysen, der selv bliver styret fra hypothalamus.
Kilder
- Dieter Heinrich og Manfred Hergt, Munksgaards Økologiatlas ISBN 87-16-107756
Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.