Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Helligånden

Helligånden er Guds ånd, der virker i mennesker. I klassisk kristen dogmatik fastslås Helligånden som den tredje person i Treenigheden, ligestillet med Faderen og Sønnen (Kristus).

I klassisk kristendom knyttes Helligånden tæt sammen med en formidlingsrolle mellem Gud og mennesker og være den, der giver mennesker troen på kristendommens sandhed. Dette begrundes bibelsk ved brugen af betegnelsen "talsmanden" i Johannes Evangeliet og beskrivelsen i Apostlenes Gerninger af begivenhederne i pinsen efter Kristi himmelfart. I særdeleshed knyttes den tæt til dåben, hvor den døbte antages at få skænket Helligånden. I visse kirkelige retninger antages dette dog at ske ved en persons omvendelse til kristendommen.

Helligånden knyttes også til de såkaldte nådegaver, heriblandt tungetale. I kirkelige retninger som Pinsekirken og Apostolsk Kirke lægges der stor vægt på disse.

Jehovas Vidners fortolkning

Den hellige ånd er Guds aktivt virkende kraft. Det den kraft han brugte til at skabe alt i himmelen og på jorden med.

  • den himmelske hærskare af engle
  • det fysiske univers

Den hellige ånd er også den kraft der virker på troende mennesker så de får styrke til at holde ud i deres kristne tro.

Et eksempel på dette er Jehovas Vidner i de tyske koncentrationslejre. Disse mennesker ønskede - på grund af deres tro - ikke at anerkende Hitler som frelser med hilsenen 'Heil Hitler' og de ønskede ikke at deltage i hans krigsmaskine.

De fik gentagne gange tilbudt friheden blot ved en underskrift på et stykke papir. En underskrift hvor de frasagde sig deres tro. Der er kun ganske få eksempler på nogle der har frasagt sig troen hvoraf nogle endda trak den tilbage da de skulle løslades.

Den hellige ånd har hjulpet disse til at holde ud under disse meget vanskelige vilkår.

Kilder/Henvisninger

Jørgen Kjeldsen: FOCUS, Gjellerups étbinds-leksikon, 1982. side 402.Denne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: