Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Vejle

Byen Vejle er en smuk by - navnet betyder vadested - og det kan man nok sige, efter som byen er beliggende i det inderste af Vejle Fjord, hvor Vejle Ådal og Grejs Ådal (Grejsdalen) løber til.

Skrænterne på begge sider af fjorden når store højder omkring Munkebjerg, hvor bøgen springer ud mindst 14 dage tidligere end andre steder i landet. Den indre del af byen voksede op omkring Vejle Å og Grejs Å. Senere er byen vokset op på bakkerne: Søndermarken og Mølholm mod syd og Nørremarken og Urhøj mod nord - samt mod vest i 1930'erne, hvor Dæmningen og Boulevarden blev til.

Gadenavne som Søndergade, Torvegade, Nørregade, Vestergade illustrerer ganske godt, hvorledes en dansk provinsby har udviklet sig.

Table of contents
1 Trafik
2 Industri
3 Sport
4 Kultur
5 Seværdigheder
6 Se også
7 Eksterne kilder/henvisninger

Trafik

I den anden ende af byen sejlede engang de to fjorddampere Hvidbjerg og Munkebjerg vandet tyndt i Vejle Fjord og lagde an ved Munkebjerg, Tirsbæk, Ulbækhus og Fakkegrav. I dag flytter trafikken sig noget hurtigere, dels løber den jyske længdebane gennem Vejle, og motorvejen føres over stejle skrænter og inderfjorden med Vejlefjordbroen. Alligevel er der ofte trafikkøer på bakkerne omkring byen, for der er også en livlig trafik ad Ribe- og Vardevej - den sidste fører mod Billund, Billund Lufthavn og Legoland.

Industri

Byen var engang kendt som "Danmarks Manchester", fordi de Danske Bomuldsspinderier en overgang havde store aktiviteter i gang. Mange vil også nikke genkendende til Dandy-fabrikkerne og endelig var Tulip-slagterierne en stor arbejdsplads.

Sport

Byens førende fodboldhold - Vejle Boldklub - har hjemført mange danske mesterskaber gennem tiderne samt vundet LandsPokalturneringen nok til at hjemføre pokalen til evig ejendom. Vejle har fostret mange gode fodboldspillere, heriblandt en af dansk fodboldhistories få verdensstjerner: Allan Simonsen, der i 1977 fik prisen som Europas bedste fodboldspiller.

Kultur

Forfatteren Ulrik Gräs er opvokset i Svendsgade i vestbyen eller boulevardparken. Digteren Harald Kidde har boet i Havnegade. Præsten og historikeren Anders Sørensen Vedel stammer ligeledes fra Vejle.

Over disse hæver Jacob Gade sig dog, som en af de mest berømte danske kunstnere nogensinde.

Seværdigheder

Trædballehus nedbrændte i 1954, men var inden da et traktørsted, hvor en stor musiker som Jacob Gade skrev smukke og iørefaldende melodier.

En Trædballehuspolka blev det også til, dog ikke af Gade, men af Frederik Iversen, som var kromand på Trædballehus fra 1925 til 1940, og samtidig en landskendt spillemand. Ikke langt fra Trædballehus ligger Himmelpind, der er et udsigtspunkt med en spændende historie.

Møllen på toppen af skrænten mod Søndermarken har været byens symbol i mange år, hvor den stod synlig for alt og alle.

Munkebjerg er i dag et moderne hotel og kursuscenter med spillekasino, men var også tidligere et yndet udflugtsmål. Man kun rejser dertil via skib, tog og vej - og på et tidspunkt havde man en rulletrappe af træ, der var Europas længste. Her findes måske også Danmarks eneste serpentinersving på bakken fra strand til bjergets top.

Vejle by er dog i sig selv en oplevelse værd, at stå i den gamle indre by, og se skoven rulle sig fra midten af byen og op af bakkerne. Hvis der er mulighed for det, er det en stor oplevelse at se fjorden fra vandet. Det at sejle ud fra Vejle Havn, under broen, forbi Munkebjerg og videre udgennem fjorden er en stor oplevelse.

Se også

Eksterne kilder/henvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: