Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Eventyr

Ordet eventyr betyder oprindeligt en spændende oplevelse (som det engelske ord adventure). Men nutildags kommer vi i højere grad til at tænke på den litterære genre, når vi hører ordet 'eventyr'. Et eventyr er en fiktiv tekst, som har eksisteret i mange, mange år. Der kan findes eventyr så langt tilbage, som der kan findes skrevne kilder. Eventyret ender altid lykkeligt, og er oftest også temmelig forudsigeligt.

Table of contents
1 To slags eventyr
2 De tilbagevendende træk
3 Mytiske (eventyr)væsner
4 Se også

To slags eventyr

Genren eventyr kan deles op i to hovedgrupper:

Folkeeventyr

Folkeeventyret er en fortælling som er gået fra mund til mund igennem mange år indtil det endeligt er blevet skrevet ned. Folkeeventyret har ændret sig en lille smule for hver gang det er blevet fortalt; derfor kan man også finde mange forskellige nedskrevne versioner af hvert enkelt eventyr. De fleste folkeeventyr vi kender i dag, blev nedskrevet af Brødrene Grimm. Et folkeeventyr har visse meget letgenkendelige træk, som i mindre grad optræder i kunsteventyrene. Folkeeventyret er oftest uden nogen detaljeret beskrivelse personerne og stederne i fortællingen. Ex. den smukke datter, den fattige bonde, det smukke kongeslot, et kongerige langt væk, osv. Det er ofte alt hvad vi får at vide.

Kunsteventyr

Den mest kendte af alle forfattere af kunsteventyr er vel nok H. C. Andersen. Kunsteventyr er aldrig nedskrevne mund-til-mund-fortællinger, men derimod historier som er opstået i forfatterens egen fantasi, ofte mere eller mindre inspireret af kunsteventyrerne. Kunsteventyret er ofte en meget mere levende fortælling end folkeeventyret. Sproget er nuanceret og der er detaljerede og varierede beskrivelser af personerne og stederne i historien.

De tilbagevendende træk

Der er visse træk, som næsten altid går igen i både folke- og kunsteventyr. De kendteste træk er vel nok indledningen "Der var engang..." og afslutningen "...og de levede lykkeligt til deres dages ende."
Andre træk som er værd at nævne er:

-Tallet 3 (de tre bukkebruse, de tre prøver)
-Tallet 7 (de 7 små dværge)
-En helt eller heltinde
-En rival/modstander

Mytiske (eventyr)væsner

Se også


Denne artikel var dagens artikel den 1. april 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: