Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Anarkisme

Anarkisme: Lære, der hævder, at intet menneske har ret til at herske over et andet menneske (af ordet 'anarki', som betyder mangel på regering).

Anarkist: Tilhænger af anarkismen.

Modsat den traditionelle opfattelse af socialisme (marxismen), organiserer anarkisterne sig hverken i partier eller ønsker at arbejde idenfor parlamentets rammer. Fælles for den anarkistiske og den marxistiske socialisme er ønsket om at omstyrte samfundet gennem en revolution, at afskaffe ejendomsretten og at indføre et samfund baseret på lighed. Dér, hvor de to ideologier skilles, er ved spørgsmålet om, hvad der skal ske efter en revolution. Ifølge marxismen skal al produktion og ejendom forvaltes og styres af den nye arbejderstat. Anarkisterne, derimod, ønsker en fuldstændig afskaffelse af statsapparatet og den dertil hørende stats-autoritetet. Ifølge dem vil en stat altid bygge på hierarkier af undertrykkere og undertrykte, og en realisering af socialismens ligheds- og frihedsprincipper kan derfor umuligt finde sted indenfor statens rammer.

Den iboende modsætning mellem anarkismen og socialismen (her i den kommunistiske version) blev blotlagt under den spanske borgerkrig, hvor kommunisterne - på Stalins ordre - direkte modarbejdede og undergravede de lokale styrer, som var i anarkisternes hænder. Tilsvarende var det kommunisternes opgivelse af revolten, der gav Charles de Gaulle pusterum nok til, at hans tropper kunne nedkæmpe opstanden i Paris 1968.

I mangt og meget er anarkismen en yderste konsekvens af liberalismen, hvor anarkisterne går skridtet helt ud og satser på borgernes lighed og på afskaffelsen af staten, mens liberalisterne ønsker at fastholde ejendomsretten, beskyttet af en minimal "natvægterstat", sådan at ligheden når sin grænse netop dér.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: