Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Anarki

Anarki kommer fra det græske ord αναρχία (anarchia), der betyder "uden en leder" (an- "uden", -arch "regler" eller "leder"). Anarki har en række forskellige, men relaterede betydninger:

  1. Fravær af nogen form for politisk autoritet og/eller socialt hierarki
  2. Politisk uorden og forvirring
  3. Fravær af styrende principper, så som fælles standarder og formål.

Den første definition, fraværet af politisk autoritet, kan henvise til et teoretisk (eller eksisterende) samfund baseret på anarkisme eller anarko-syndikalisme, eller til det internationale politiske system (se ).

I den anden og tredje mening henviser begrebet til stater med politisk kaos. Ud fra disse meninger vil man betegne den nuværende situation i Somalia som et anarki.

Når begrebet anvendes i den anden mening, så henvises der generelt til systemer, hvor flere grupper samtidig påberåber sig den legitime brug af magt (jfr. Max Weber), på trods af, at denne situation ikke passer med anarkis etymologi. En sådan situation skulle retteligt betegnes polyarki. Dette er en typisk kommunikationsbrist mellem de, der tror på anarkisme som en bæredygtig samfundsindretning, og de, der ikke er bekendte med anarkistisk ideologi og filosofi.

Se også:

Anarkisme

Anarkist

Den anarkistiske FøderationDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: