Netleksikon - Et online leksikon | Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle. |
Forside | Om Netleksikon |
ScovilleScoville er en enhed som bestemmer en capsaicinbaseret smags styrke. Smagen (styrken i chili er en smertepåvirkning, så trods tilsætning af meget stærk chili kan man stadig skelne madens fine smagsnuancer) fremkommer ved brug af krydderier og frugter i familie med chilienen, f.eks. også cayennepeber, paprika og jalapenos.Scoville-skalaen blev opstillet af Wilbur Scoville i 1912. Den gang blev den defineret ud fra menneskers subjektive smagsløg. I dag bliver den udvidet og forfinet ved hjælp af HPLC-teknikken. En enkelt dråbe ren capsaicin opløst i 100.000 dråber vand er stærk nok til at give blister på tungen. Ren capsaicin har en værdi på 16 millioner Scoville-enheder - målt i laboratoriet. Den stærkeste naturlige frugt er en habanero, den højeste målte styrke ved denne frugt lå på 577.000 Scoville. Jalapenos ligger på omkring 2500 til 10.000 Scoville. Styrken afhænger dog af dyrkningsvilkår - en habanero dyrket i Danmark,når næppe op over 100.000 Scoville - der er ikke varme og lys nok. Eksempler på Scoville-værdier:
Eksterne henvisninger
|
![]()
|
Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket. |