Netleksikon - Et online leksikon | Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle. |
Forside | Om Netleksikon |
Chili (krydderi)Tilbage til: Biota, Grønne planter (Viridiplantae), Stængelplanter (Embryophytes), Karplanter (Tracheobionta), Frøplanter (Spermatophyta)., Dækfrøede (Magnoliophytina)., Tokimbladede (Magnoliopsida), Natskygge-ordenen (Solanales), natskygge-familien (Solanaceae).
Chili er et stærkt krydderi og ordet kommer fra chilli på nahuatl-sproget. Chilifrugten indeholder stoffet capsaicin. Dette stof virker voldsomt stærkt på mennesker og andre pattedyr, men ikke fugle. Capsaicin stimulerer nerver i huden og tungen, som normalt reagerer på varme og smerte og hjernen narres til at tro, at man brænder. Ud fra Chilifrugten er udarbejdet en skala til at bedømme en capsaicinbaseret smags styrke: Scoville-skalaen. Capsaicin bruges i smerteforskning til at dræbe nerveender med. Chilien stammer fra Mexico, hvor man har nydt chili de sidste 9000 år. Mange krydderier, deriblandt chili, har den positive bieffekt at de er bakteriedræbende. Chili er hovedbestanddelen i Harissa.
|
![]()
|
Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket. |