Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ondskab

Ondskab bringes som begreb ofte på banen i forbindelse med handlinger og hændelser som forfølgelse, krig, massakrer, mord, terror, tortur, vold osv. Der er gennem tiden gjort mange forsøg på at forklare dels hvad ondskaben egentlig ér, dels hvorfor den overhovedet er mulig. Diskussionerne foregår ofte med udgangspunkt i discipliner som filosofi, psykologi og religion ligesom ondskaben også ofte gøres til motiv/tema i kunsten.

Table of contents
1 Filosofisk tilgang
2 Psykologisk tilgang
3 Religiøs tilgang
4 Ondskaben som motiv/tema i kunst
5 Se også

Filosofisk tilgang

Der er stor uenighed om, hvornår man kan kalde en person ond, eller en handling/en serie af handlinger for ondskab. Hos dem, hvor ordet sidder løst, kan 'ondskab' være lig med ganske almindelig umoralitet, udfra en given kultur eller subkulturs standarder. For andre er betegnelsen ondskab svær eller direkte umulig at bruge, idet den for dem betegner absolut ondskab, hvilket mange (især ateister) ikke mener findes i denne verden. Fx var mange af disse mennesker stødt da U.S.A's præsident, George W. Bush, d. 29. Januar 2002 i hans tale til nationen, udpegede Irak, Iran og Nordkorea til at være "ondskabens akse". Problemet her er, at hvis der menes absolut ondskab, så kan denne ikke per definition ikke kureres, kun bekæmpes. Du kan således ikke gøre en absolut ond person (eller regering) god, du kan kun enten uskadeliggøre eller udslette denne.

Psykologisk tilgang

Socialpyskologisk bud

I en socialpsykologisk forståelsesramme kan ondskab beskrives som et almenmenneskeligt potentiale for at udføre handlinger mod andre mennesker, som af karakter er grænseoverskridende i forhold til den sociale og kulturelle kontekst, de udføres i, og som har til formål at reducere andres livskvalitet (fysisk og/eller psykisk) samt som på gerningstidspunktet udføres uden medfølelse (empati), for dem det går ud over.

Af den bestemmelse følger bl.a. at: Ondskab ikke er umenneskeligt men en type af handling, som det principielt er muligt for ethvert menneske at udføre. Det der er acceptabelt på ét tidspunkt kan betragtes som rendyrket ondskab på et andet tidspunkt (forskelle i forhold til tid). En handling der ét sted opfattes som ond kan på samme tidspunkt sagtens opfattes som acceptabel et andet sted (kulturelle forskelle). Intentionen er helt afgørende; man kan ikke komme til at udføre en ond handling. Vigtigst er dog (den eventuelt kun midlertidige) suspendering af evnen for medfølelse.

Forenklinger

Det er nemt at falde for fristelsen til at forenkle sammenhængene i forhold til ondskab, men man bør vogte sig for forenklende og generaliserende forklaringsmodeller. Problemet med dem er ikke, at de forskellige enkeltårsager ikke kan være vigtige brikker til klarlæggelsen af årsagerne til det enkelte tilfælde. Problemet er, at de ikke kan stå alene, og at de ikke er entydige. Finder man en hjernesvulst i hovedet på en, som har udsat andre for bestialske handlinger, så kan det godt være en del af forklaringen på, at han gjorde som han gjorde, men det vil sjældent være hovedårsagen, og det betyder heller ikke, at hjernesvulster som sådan altid får de angrebne til at udføre ondskabsfulde handlinger. Så stopper man ved svulsten som forklaring, så risikerer man at overse det, som man evt. kan ændre for at undgå gentagelser.

Fra listen over monokausale forklaringsmodeller kan nævnes:

Kilder til den psykologiske tilgang

  • Rolf Kuschel, Faezeh Zand og Jan Øberg: Ondskabens psykologi: socialpsykologiske essays, 2004, ISBN 87-7887-217-0

Religiøs tilgang

Ondskaben har en lang historie i religiøse sammenhænge, hvor den ofte modstilles (mere eller mindre guddommelig, eller guddommeligt inspireret)
godhed. Her kan ondskaben også tilskrives steder, som helvede, eller tage form som en egenskab ved en persons eller en afguds natur, som ikke nødvendigvis kommer til udtryk ved direkte handling.

Ondskaben som motiv/tema i kunst

Film

  • Stanley Kubrick, A Clockwork Orange, 1971.

Maleri/Skulptur

  • Pablo Picasso, Guernica, 1937.

Litteratur

Biografiske beretninger
  • Primo Levi, Hvis dette er et menneske, 1989 (orig. 1947).

Fiktion
  • Mads Brenøe, Så megen vrede, 1993.

Musik

Se også



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.