Netleksikon - Et online leksikon | Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle. |
Forside | Om Netleksikon |
GærGær er en gruppe af svampe, der ikke danner hyfer og derfor heller intet mycelium. I stedet lever arterne som isolerede, encellede organismer, der formerer sig ukønnet ved knopskydning.Gær består blandt andet af slægten Saccharomyces, hvis mest kendte art er bagerigær (Saccharomyces cerevisiae) som bruges ved bagning og brygning. Gær kan normalt både leve anaerobt og aerobt. Ved mangel på ilt kan nogle gærarter producere energi ved gæring, det vil sige at de nedbryder sukker til kuldioxid og ætanol (alkohol). Ved ølbrygning og vinfremstilling udnyttes ætanolen, og ved bagning udnyttes kuldioxiden til hæving mens alkoholen fordamper. Med glukose er gæringsprocessen:
Selv blandt de højere udviklede svampe kan man fremkalde gærfase (gæragtig formering) i et miljø, som er iltfattigt, men CO2-rigt. Meget tyder derfor på, at gærfasen er en overlevelsesstrategi, som svampene griber til under stress.
|
![]()
|
Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket. |