Netleksikon - Et online leksikon | Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle. |
Forside | Om Netleksikon |
Eddikesyre
Eddikesyre er en carboxylsyre. Ethanol kan af Eddikesyrebakterier omdannes til eddikesyre, og det er denne proces, der benyttes til fremstilling af bl.a. vineddike. Ren eddikesyre indgår i en lang række af industrielle anvendelsesområder. Eddikesyre indgår som ester i mange molekyler, bl.a. biomolekyler (f.eks. enzymer). Den del af eddikesyren (CH3COOR, hvor R udgør resten af molekylet), der indgår i estere, kaldes for en acetylgruppe, og estere af eddikesyre kaldes acetater som i f.eks. ethylacetat, CH3COOCH2CH3, eller eddikesyreestere. Saltene af eddikesyre benævnes acetater, fx natriumacetat, CH3COO-Na+. Acetationen (CH3COO-) er svagt basisk. Bemærk at estere ikke er salte, selv om både estere og salte af eddikesyre kaldes for acetater.
|
![]()
|
Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket. |