|
Åby Sogn
Åby (indtil ca. 1300: Aby) betyder 'byen ved åen', dvs. ved Århus Å. Er en forstad til Århus. Indtil kommunalreformen i 1970 var området en selvstændig kommune med et velfungerende styre.
Kaldes i dag for Gammel Aaby (Gl. Aaby), da det er den ældste del af forstaden Åbyhøj.
Forstaden er et sogn med to kirker, Gl. Aaby og Åbyhøj. Den er en del af Hasle Herred og Århus Politikreds.
Aaby er anlagt i tiden før 800 e.Kr Det er den ældste havn i Århus-dalen, indtil fjordindløbet sander til, og havnen herefter lægges ved Århus-bugten. Aaby har oprindelig haft to bådehavne, og man brugte disse til sivsejlads og til fiskeri.Den er også et udflugtsmål, når man en sommereftermiddag sejlede op langs Århus å, mod Brabrand sø.
Aaby omtales første gang i biskop Skjalm Vognsens gavebrev. Han arvede gods i Aaby efter sin bror, og skænkede dette omkring 1210 til Århus Domkapitel.
Aabys historie
.]]

Bønderne i Middelalderens Aaby var fæstere under århusbispen. En del af deres landgilde var en årlig leverance af laks fanget i den dengang meget rene Århus Å.
Et gyldent krucifiks fra den gamle Aaby Kirke, er fra ca. 1050 og er Danmarks ældste; Det befinder sig nu på Nationalmuseet, men en kopi findes i Gl. Aaby Kirke samt i Sct. Nicolaj Kryptkirke krypt under Vor Frue Kirke i Århus.
Eksterne henvisninger
- Schmidt, August F., Aaby Sogns Historie I-II, Aaby Kommune 1941-1943
- Lundskovs netsted
Se også
Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.
|

|