Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Vinter

Denne side handler om årstiden vinter. For asen, se Vinter (nordisk mytologi)
Vinter er den del af året, hvor den nordlige halvkugle vender i retning væk fra solen. Det giver korte dage og lange nætter og dermed nedsat indstråling og opvarmning. Solen står lavt på himlen og skal derfor lyse igennem mere luft, hvilket betyder at dens stråler ikke varmer så meget.

Ofte møder man den forestilling at solen er længere væk om vinteren, men det er faktisk omvendt at solen for tiden er lidt nærmere om vinteren, fordi jordens bane omkring solen er lidt oval.

Med vinter forbinder man også mulighed for sne i mange afskygninger: snefnug, snevejr, snestorm, snemand og vintersange som Jeppe Aakjærs Sneflokke kommer vrimlende. [1]

Det kolde vejr giver mulighed for vintersport, f.eks. skiløb, skihop - selvom en hel del afholdes indendøre i opvarmede idrætshaller.

Trafikken kan gå i stå, når frosten sætter ind og i al usynlighed gør vejene isglatte og i snevejr ufremkommelige. Bælterne fryser i det koldeste isvintre til, og isbrydere skal til for at sikre gennemsejlingen.

På den sydlige halvkugle har de sommer, når vi har vinter. Hvilket dog ikke forhindrer vinterbadere fra at gå i vandet eller gennem isen i vinterhalvåret. Andre følger trækfuglene sydpå for at undgå vinterdepression.

Man kan også beskrive vinter ved at kalde den perioden mellem efterår og forår.

Der er ingen officiel meteorologisk definition; men for Danmark er foreslået perioden, hvor minimumstemperaturen ligger under 0°C (ca. 1. december til ca. 24. marts).

Se også


Denne artikel var dagens artikel den 16. februar 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: