Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Vandret

Et objekt er i den vandrette eller horisontale position, når den er stillet i "venstre-højre" retningen og dermed parallelt med horisonten.

I realiteten er vandret et konstrueret plan. Jorden radius gør, at horisonten er krum og aldeles ikke vandret. Dette har praktiske konsekvenser. Ved opmålingsarbejderne før byggeriet af Storebæltsbroen måtte man give afkald på hjælpemidler som lineal, vaterpas og nivellerinstrument. I stedet måtte højdemålene placeres efter princippet med en fyldt vandslange med opadbøjede ender, hvor vandstanden altid vil være lige høj, uanset slangens længde. Her bestemmes højden nemlig af jordens tyngdefelt. "Vandret" bliver med andre ord til et særtilfælde af "lodret"!

Også historisk har lodret været den oprindelige akse, som kunne findes ved hjælp af en lodsnor. Vandret var da det plan, som står vinkelret på det lodrette plan.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: