Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Suez-kanalen

Suez-kanalen blev indviet den 17. november 1869 af kejserinde Eugénie af Frankrig, og forbandt dermed Middelhavet med Rødehavet.

Det er verdens længste skibskanal, som er farbar for store skibe. Den er 162,2 kilometer lang og mellem 300 og 365 meter bred.

Det tog ti år at bygge kanalen som i alt beskæftigede 1,5 millioner mennesker. 120.000 af disse døde under arbejdet. Den primære dødsårsag var kolera, fulgt af et opskruet arbejdstempo.

Det var den franske ingeniør Ferdinand de Lesseps, der havde fået idéen til kanalen, og han var også entreprenør på arbejdet.

Suez-krisen 1956

Ægyptens præsident Nasser nationaliserede kanalen i 26. juli 1956 og lukkede den for israelsk trafik. Det fik Storbritannien og Frankrig som havde store økonomiske interesser i kanalen, til at indgå en aftale med Israel om modtræk. 29. oktober invaderer Israel Gaza-striben og Sinai-halvøen. Storbritannien og Frankrig tilbyder - i henhold til aftalen med Israel - at overtage kontrollen med kanalområderet og skille de stridende israelere og ægyptere. Det nægter Nasser at gå med til, og giver dermed de to lande et påskud til selv at angribe Ægypten for at genovertage kontrollen med Suezkanalen. Storbritannien og Frankrig trækker sig tilbage i marts 1957 efter pres fra USA og fordømmelse af FN.

Kanalen lukket 1967-1975

Kanalen blev lukket efter 6-dages-krigen i 1967 hvor Israel besatte Sinai-halvøen frem til kanalens østlige bred. Efter nye kampe i Yom Kippur-krigen i 1973 omkring kanalen, blev der indgået en våbenhvileaftale mellem Ægypten og Israel i 1974, hvorefter Israel trak sig noget tilbage fra kanalen. Efter omkring et års oprydningsarbejde som kostede en del menneskeliv på grund af et stort antal miner, blev kanalen genåbnet 5. juni 1975.

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: