Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Star Wars

]] Star Wars er en serie af science fiction-film, skabt af George Lucas. I samme univers er der udgivet en del bøger og computerspil.

Table of contents
1 Universet
2 Historien
3 Bag scenen
4 Episoderne
5 Personer
6 Steder
7 Transportmidler
8 Se også

Universet

Star Wars-universet er ganske omfattende. Udover den information der er givet gennem film og noveller, har fans og det såkaldte Expanded Universe i samarbejde udvidet universet med nye historier, planeter, teknologier, fly, personer, racerr, o.l. Yderligere er der også tilføjet information til eksisterende elementer. Den eneste regel er gælder omkring Expanded Universe er, at det ikke må være i konflikt med hvad der er i filmene eller de officielle noveller.

Star Wars udspiller sig i Star Wars Galaksen, der er antaget at være skabt ca. 5 milliarder år før begivenhederne i The Phantom Menace. Hver film åbnes med ordene "A long time ago... In a galaxy far, far away", der oversat betyder "For lang tid siden... I en galakse langt, langt borte". Her henledes der naturligvis til denne omtalte Star Wars Galakse, der dog naturligvis er fiktiv, omend meget skaberne bag det udvidede univers forsøger at forholde sig så tæt på traditionel fysik som overhovedet muligt. Således kan man også opleve fænomener, der minder om dem vi allerede kender til i det virkelig live. Eksempelvis er planeten Bespin (fra Star Wars Galaksen) en gasgigant, ligesom de virkelige planeter Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun er gasgiganter.

Det mest gennemtrængende ved Star Wars-universet, er Kraften, der som udtalt i filmene, er et stort kraftfelt der strækker sig gennem alt levende og findes overalt. Det er dette kraftfelt Jedierne udnytter, og skal lære at beherske. Store dele af historien om Star Wars har Kraften som et vigtigt led.

Historien

Advarsel - Handling, afslutning og/eller plot afsløres i det følgende.
Da
Jedi-ordenen blev skabt, for at bringe fred og orden, endte nogle Jedier med at blive forført til den mørke side. Efter en krig mellem de gode og de onde Jedier, hvor de onde tabte, skabte de Sith-ordenen, der holdte sig skjult i mange tusinde år. Men de kommer for at søge hævn, og får skabt Det Galaktiske Imperium der vælter den eksisterende galaktiske republik. Anakin Skywalker, der blev opdaget af Qui-Gon Jinn og oplært til Jedi af Obi-Wan Kenobi, var den udvalgte der skulle skabe balance i Kraften, ender med at lade sig forføre af den mørke side - og bliver i sidste ende til Darth Vader.

Efter strabadserne bliver republikken og Jedi-ordenen opløst. Yoda, den nok mægtiske af alle Jedier, må flygte til det afsidesliggende Dagobah-system. De børn Anakin fik med Padmé Amidala: Luke Skywalker og Leia Organa blev gemt væk hver for sig, for at Imperiet ikke skulle opdage dem. Med tiden begynder en oprørsalliance at formere sig, og denne tilslutter Luke og Leia sig også - og den forenede enhed af allierede får til sidst tilintetgjort og væltet Det Galaktiske Imperium.

Bag scenen

Kort tid efter George Lucas var blevet færdig med sine studier, instruerede han filmen American Graffiti, der udkom i 1974. Umiddelbart efter begyndte han arbejdet med Star Wars.

A New Hope

Siden begyndelsen modtog George ikke meget støtte - hverken fra venner eller 20th Century Fox. Men George havde tillid til sine egne evner og agtede at gøre projektet færdigt. Castingen tog enormt lang tid, og George ønskede udelukkende at bruge ukendte skuespillere (Harrison Ford var ikke kendt på det tidspunkt), men indså at han blev nødt til at hyre en gavet skuespiller til rollen som Obi-Wan Kenobi. Efter castingen kunne optagelserne begynde, og alt syntes at modarbejde holdet. Økonomien var presset, vejret var dårligt og Industrial Light & Magic; var langt bagud med filmens special effects. Filmens fremtid så sort ud, og 20th Century Fox blev ikke mere imponeret, da holdet blev nødt til at udskyde udgivelse fra julen 1976 til sommeren 1977.

George gjorde også noget der absolut var en stor risiko ved datidens film: Han brugte klassisk musik fremfor datidens moderne musik. Han hyrede John Williams og London Symphony Orchestra, og i samarbejde skabte de et bemærkelsesværdigt godt soundtrack til filmen - og det var den første fremgang George følte i lang tid.

Men filmen var mildelst talt en katastrofe ved først klipning - og ham der skulle stå for at klippe filmen sammen, ville ikke som George ville, og blev derfor nødt til at fyre ham. George stod nu med en katastrofe af en film, og ingen mand til at klippe den om. Men A New Hope blev færdig, og den fik enorm success, der skabte tillid fra 20th Century Foxs side, stærkere økonomi og mere frihed til næste film, The Empire Strikes Back. Trods forsinkelsen modtog Industrial Light & Magic også stor ros for deres arbejde med filmen, fordi de på en del områder havde opfundet helt nye teknikker.

The Phantom Menace

20 år efter Return of the Jedi besluttede George sig for at skabe den første del af Star Wars-sagaen, i form af de tre første episoder. De første tre episoder skildrer hvordan en varm og kærlig dreng, bliver forført af mørke og ondskab, og bliver til en af de mest ondsindede personer i Star Wars Galaksen. Til dette ønskede George Lucas en helt unik dreng, der kunne spille rollen som den unge Anakin Skywalker. Ved produktionen af The Phantom Menace droppede George også ideen om ukendte skuespillere, og hyrede bl.a. Samuel Jackson (Mace Windu) og Liam Nesson (Qui-Gon Jinn).

Attack of the Clones

En af de største bekymringer ved Attack of the Clones, var overgangen fra dukke til computeranimering, i forbindelse med Yoda. Holdet frygtede at fansene ikke ville bryde sig om at "den klassiske Yoda" ikke var der længere, og i det hele taget hvordan det overhovedet ville virke. Der har da også vist sig at være delte meninger om den computeranimerede Yoda - Nogle synes den er langt bedre, og andre er utilfredse, og mener at bl.a. kampscenen mellem Count Dooku og Yoda er en skamplet, da den nærmest er gjort til noget morsomt, fremfor en den sædvanlige dystre og spændingsfulde lyssværdsdueller.

Episoderne

George Lucas planlagde oprindeligt ni film. Fra 1977 til 1983 blev episode 4, 5 og 6 indspillet og udgivet. De blev dog instrueret således, at man ikke behøvede at kende forhistorien, for at følge med - og forhistorien skulle man vente helt til perioden 1999 til 2005 med at få, i form af episode 1, 2 og 3. De første seks episoder har fået tildelt følgende titler:

Der findes som fortalt en række episoder efter 6'eren, men der er ikke umiddelbart planer om en filmatisering af disse. Man kan dog stadig opleve historierne gennem noveller, Expanded Universe og andet fanfiktion der har relation til Star Wars.

Personer

Star Wars-universet er som fortalt meget omfattende, selv hvis man ikke iberegner materialet fra Expanded Universe. Herunder følger en udvalgt række af personer og karakterer fra Star Wara-universet.

Ovenstående karakterer er kategoriseret mere eller mindre efter hvad race de tilhører.

Steder

Star Wars har som fortalt tidligere et meget omfattende univers. Herunder følger dog nogle af de mest vigtige steder, set ud fra filmene.

Transportmidler

Se ogsåDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: