Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Snøreliv

Korsetter historisk
Jernkorset | Snøreliv | Fransk korset | Victoriansk korset | Edwardiansk korset | Rørformet korset

Synonym: Snørliv

Er en form for Snørekorset med et begrænset antal stivere, ofte har det skulderstropper for at kunne holde foemen uden så mange stivere.

Et snøreliv er en form for Korset, med et snoretræk, så det kan strammes, indsnøres.

Ordet snøreliv kommer af at det oprindeligt blot var et stykke stof i taljen (livet) med en snøre i til at holde maven på plads, så at man så pæn ud.

En stiver af et par til at stramme en typpe snøreliv med lommer på hver side at snoretrækket på forsiden. Man kunne så stikke stiverne ned i lommerne for at stramme hele korsettet. Stiverne var ofter rigt udskårende.

Table of contents
1 o. 1550 Lædersnøreliv
2 Rokoko og Nyklassicisme
3 kejle-kugle snørelivet
4 Afslutning

o. 1550 Lædersnøreliv

Spansk: Vertugade, Bertugade. Engelsk: Stays.

Som en billig udgave af jernkorsetterne lavede man korsetter af lærdet, læder og træ og jernpinde, og dette blev samlet med en snøre, fordi knapper var dyre. Men da de små prinsesser voksede inden i deres korset, så blev det stramt snøreliv med tiden.

Siden da fik man mere behagelige snørreliv af afstivet stof; et særligt stort fremskridt var det, da man fik fiskeben (hvalbarder) som stivere i stedet for jern og træ stiver, senere blev hvalbarderne afløst af fjederstål.

Rokoko og Nyklassicisme

Brystkasse af gudinden Venus som var kvinde-idealet i den græske oldtid og kvinde-idealet i stilperioden Nyklassicismen, efter Den franske revolution.

Gjorde snørelivet umoderne i en kort periode hvor man gik rundt i tynde græske gevanter i den nordiske vinterkulde.

Brystkasse af en rokoko skønhed fra 1700årene, hvor alle ribben er bøjet nedad, fra at hun var helt lille. Stik modsat det senere victorianske snøreliv, som pressede alle ribben opad. Blev spændt foran, og pressede alle ribbene nedad, hvis det var stramt. Og taljen var helt nede på hofterne. Så over kroppen var en smal kejle, som stod på en kugle.

kejle-kugle snørelivet

Den nye mode, Ny Rokokoen krævde krinoline for at holde skørterne udbredt, og den stadigt større krinoline kræved et stadigt større stivere og strammer bælte. Og derved genopstod snørelivet
Og gradvist udviklede der sig et nyt lavt snørreliv, som mindede om to halvkugler, med en bred stilk imellem. Fra dette udviklede sig en hel ny typpe snøreliv i form af en bred kejle, som stod på en kugle, en typpe som pressede ribene opad, hvilket åbnende for alveolerne i lungerne, ligesom under en graviditet. Hvilket betød at kvinder kunne danse langt længer end før. Derved blev det muligt at skabe den moderne ballet. Det stitende tyl strutskørt, som bruges i ballet er en arv fra Ny Rokokoen. En form for kejle-kugle snørreliv fremstiles endnu i 2004, fordi indsøringen sker i de robuste tame og under leveren, som bare løftes unden at blive mast sammen.

Afslutning

Snørelivet forsatte sammen med det Victoriansk korsettet, fordi det var noget almindelige mennesker selv kunne lave. Hvor de rigtige Victoriansk korsetter var noget, som måtte laves på en fabrik.

Kvalitetssikring
Denne side bør bringes til at stemme med Wikipedias standard iflg. Wikipedia:QADenne artikel er fra Wikipedia.
Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: