Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Saddam Hussein

Saddam Hussein Abd al-Majid al-Tikriti (Arabisk: صدام حسين عبدالمجيد التكريتي) Født i 1937, vokset op i en bondefamilie nær Tikrit i fattige kår. Ved sin fødsel forlod Saddams far familien. Hans stedfader, en fårehyrde, fornedrede den lille Saddam, kaldte ham en ’ludersøn’ og slog ham jævnligt. Og for at kunne udnytte det afhængige barns arbejdskraft maksimalt forbød stedfaderen ham at gå i skole indtil han var ti år. Midt om natten kunne han vække den lille Saddam og sende ham på arbejde, dvs. ud at vogte får I disse prægende år udvikler ethvert barn sine forestillinger om verden og om værdien af et liv. Der vokser i barnet et ønske om at udfylde en plads i livet. Hos Saddam, der var sin stedfaders fange, kunne dette ønske kun være ensbetydende med magt over andre.I hans bevidsthed opstod den ide formodentlig at han kun kan erstatte sin tabte værdi ved at udøve den samme magt over andre, som hans stedfader havde over ham. Der var ikke andre idealer eller forbilleder for Saddam i hans barndom: Der var kun den almægtige stedfader og ham selv, som var offer for stedfaderens terror. Efter dette mønster har den voksne senere organiseret sit lands totalitære struktur. Hans krop kendte ikke andet end vold. .. Iraks præsident fra 1979 til Irak blev okkuperet af en USA-ledet koalition i 2003.

Som student blev han medlem af Ba'ath-partiet. I 1968 deltog Hussein i organiseringen af et statskup i Irak, og blev i juli 1979 Iraks præsident frem til 2003, og Iraks statsminister 1979-1991 og fra 1994 igen til 2003, da amerikanske invasionsstyrker indtog landet i strid med international lov, og styrtede præsidenten.

Saddam Hussein blev 13. december 2003 fanget af amerikanske styrker i Tikrit, og holdes nu som fange ved den internationale lufthavn i Bagdad. Den irakiske modstandskamp mod okkupationen pågår stadigt.

Mens mange i vesten så Saddam Hussein som en despot, er han set op til i den arabiske verden for hans støtte til pan-arabismen, og palestinænsere specielt, hans principfaste afvisning af amerikansk pres og for hans rolle i den økonomiske modernisering af Irak, der gjorde landet til det højest udviklede i regionen, og med et uddannelsesniveau der jævnt over var højt, ikke kun i arabisk målestok. Han er samtidigt forhadt af yderliggående islamister, fordi det socialistiske, sekulære Ba'ath-styre forbød mange traditionelle muslimske praksiser, og gav kvinder lige ret til uddannelse.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: