Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Ronald Reagan

Ronald Reagan
Præsident nr.: 40
Præsidentperiode: 20. januar 1981 - 20. januar 1989
Afløste: Jimmy Carter
Blev efterfulgt af: George H.W. Bush
Fødselsdato: Mandag, 6. februar 1911
Fødselssted: Tampico, Illinois
Gift med: Nancy Davis
Erhverv: Skuespiller
Politisk parti: Republikaner
Vicepræsident: George H.W. Bush
Ronald Wilson Reagan (6. februar 1911 - 5. juni 2004 kl.: 22:099), skuespiller, republikaner, tidligere guvernør i Californien og USA's 40. præsident igennem to valgperioder fra 1981 til 1989.

Da Ronald Reagan blev indsat som præsident den 20. januar 1981 var han 69 år og 349 dage, og dermed den ældste som nogensinde er valgt til præsident i USA, og han var få dage fra at blive 78 år da han forlod embedet. Han er også den længst levende præsident, han var således 93 år og 119 dage da han døde.

Reagans politik var at genskabe USA's lederskab i verden ved at opruste, indtage en fast holdning over for Sovjetunionen, og ved at støtte lande og bevægelser der bekæmper kommunismen.

Han fik tilnavnet "Teflonpræsidenten" fordi al kritik gled af ham.

Inden han blev præsident nåede Reagan at blive valgt til guvernør i Californien. Han vandt valget med over en million flere stemmer end sin modstander. Han tiltråde den 2. januar 1967. En post han genvalgtes til i 1971 og holdt indtil 1975.

Han forsøgte at blive republikanernes præsidentkandidat i såvel 1968 som 1976, og dermed var tredje gang lykkens gang, da det lykkedes i 1980, og 5. november 1980 vandt han også præsidentvalget over den siddende præsident Jimmy Carter. Da han skulle genvælges i 1984 slog han demokraten Walter Mondale ved at hente 59% af de afgivne stemmer.

Som præsident mente Reagan at det ikke var nødvendigt at arbejde mere end tre til fire timer daglig, og dermed fik han også tid til at se mindst én gammel film daglig, noget han satte stor pris på.

I sin anden præsidentperiode startede han nedrustningen af atomvåben, da han med Mikhail Gorbatjov i en serie af topmøder aftalte store nedrustningstraktater. Ifølge Gorbatjov var det dog ikke så meget Reagans fortjeneste som det var et krav fra indre kræfter i Sovjetunionen som var afgørende, men faktum er at de to aftalte og begyndte nedrustningen.

I gennem hans tid som præsident voksede den amerikanske statsgæld til over 4.000 mia. dollars.

Den 30. marts 1981 blev Ronald Reagan udsat for et attentat. Reagan var ved at forlade Washington Hilton Hotel, og imens han vinkende gik imod sin limousine blev han beskudt og ramt, men det lykkedes Secret Service-agenter at få ham ind i bilen og kørt på hospitalet. Attentatmanden var John Hinckley. "Honey, I forgot to duck" ("Skat, jeg glemte at dukke mig") sagde Ronald Reagan senere til sin kone Nancy.

Reagan var søn af en arbejdsløs, fordrukken skomager, og han fik derfor kun en middeldårlig uddannelse på det lille Eureka University. Han blev derefter sportsjournalist på en radiostation, og senere skuespiller.

Som skuespiller medvirkede Reagan i 53 film i sine 17 år i Hollywood, hvoraf flere var krigsfilm. Ronald Reagan opnåede ikke den store succes som skuespiller og kaldte sig selv for B-films-skuespiller. Han blev præsident for skuespillernes fagforening. Skuespillerkarrieren ebbede ud i midten af 1960'erne, og han blev tv-journalist. Han nød godt af sine erfaringer i mediebranchen, da han gik over som politiker. Ingen i verden var bedre end Reagan til at levere en tale, når bare manuskriptet var i orden.

Reagan var far til fire børn. To fik han med filmstjernen Jane Wyman som han giftede sig med i 1940, og som han blev skilt fra pga. hans politik da han jagtede kommunister. To fik han med Nancy Reagan, som også var tidligere filmskuespiller og som var blevet listet som kommunist i Reagans forsøg på at udrense kommunisterne fra Hollywood.

Et af Reagans første job var som livredder, hvor han hævdede[?] at redde 77 mennesker, noget han selv til det sidste kunne huske at henvise til.

Reagan døde i sit hus i Bel Air, Los Angeles, men hans hjerte bankede for hans ranch Rancho del Cielo.

Ekstern henvisning

DR Nyheder - Ronald Reagan er død
DR - Portræt Ronald Reagan


Denne artikel var dagens artikel den 6. februar 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: