Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Regnecentralen

Regnecentralen (forkortet RC) er den første danske it-virksomhed grundlagt den 12. oktober 1955 på basis af førstegenerationsdatamaten DASK (forkortelse for: Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator), som havde premiere den 13. februar 1958.

Tre personer stod i starten bag Regnecentralen: Niels Ivar Bech, som også blev administrerende direktør, Professor Richard Petersen var formand for Akademiet for Tekniske Videnskabers regnemaskineudvalg og (den sidste husker jeg ikke på stedet).

Dernæst byggede man i 1961 andengenerationsdatamaten GIER (forkortelse for Geodætisk Instituts Elektroniske Regnemaskine) - endog i hele 60 eksemplarer - og den fik faktisk en stor udbredelse i 1960'erne. Endelig lancrede firmaet tredjegenerationsdatamaten RC4000 i 1968, og den skulle man såmænd blot have solgt i 18 eksemplarer, før firmaet havde overskud, men man solgte kun 17. Det betød nærmest konkurs - ledelsen blev udskiftet med bankfolk og så gik det videre mod næste skelsættende år 1979, hvor firmaet blev rekonstrueret for sidste gang.

Ærgerligt, fordi RC (som det hed i daglig tale) også konstruerede en virkelig verdensnyhed, nemlig en hulstrimmellæser RC2000. Den fungerede optoelektrisk i forhold til de øvrige hulstrimmellæsere på markedet, der var mekaniske. Bl.a. derfor var den verdens hurtigste på det tidspunkt og blev en god eksportvare.

I en periode blev RC leverandør af mikrodatamater til bl.a. folkeskoler. Det skete bl.a. med RC Piccolo 702-modellen, men igen blev RC ramt af en begivenhed, der overskyggede den ellers fine maskine: IBM's Personlige Computer eller Pc'en.

Firmaet lukkede og slukkede i 1993, men det var på det tidspunkt langt fra den idealisme og kraft, som det besad i de tidligere år. Staten startede projektet, men oprettede sit eget selskab Datacentralen I/S af 1959. RC fik aldrig yderligere statsstøtte i form af opgaver for universiteter og lign., men måtte klare sig selv.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: