Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Dask

Dask (forkortelse for: Dansk Aritmetisk Sekvens Kalkulator) var den første danskbyggede regnemaskine - eller en førstegenerationsdatamat.

Den så dagens lys for første gang den 13. februar 1958 i en villa på Bjerregaardsvej nr. 5 i Valby ejet af bryggeriet Carlsberg. Dask blev påbegyndt i april 1956 af firmaet Regnecentralen, som også stod for udviklingen af dens efterfølger GIER.

Forud herfor gik et mere politisk arbejde med henblik på at skaffe bevillinger til forskning og udvikling i regnemaskiner. Akademiet for de tekniske Videnskaber var igangsætter og professor Richard Petersen ("lille p") var hovedkraften bag. Chefkonstruktør var civilingeniør Bent Scharøe Petersen, der havde fulgt det tilsvarende svenske projekt om regnemaskinen BESK. En anden inspirator var en medarbejder fra det daværende KTAS, Niels Ivar Bech, der senere blev leder af Regnecentralen.

Hovedkomponenten i DASK var elektronrør eller radiorør. Det udvikede en del varme, så der måtte også installeres køleanlæg. Den samlede vægt af maskinen var 3.5 ton, hvilket er mere end et normalt parketgulv i en villa kan klare, men det gik.

Dask var en hurtig maskine på sin tid. En addition tog 56 mikrosekunder, svarende til 17857 additioner i sekundet, og flere eksperter mente, at én regnemaskine af den kaliber var nok til at dække hele Danmarks behov. Det indre lager bestod af ferritkerner - ud af en mængde på 65.000 blev de syet sammen i et net af kobbertråd. Resultatet blev en størrelse på hele 5.210 bytes. Senere blev lageret udvidet med et ydre tromlelager, som blev færdiggjort i villaens billardkælder. Hver tromle havde en kapacitet på 40 Kbyte!

Der var altså grænser for dens formåen - alligevel nåede den at medvirke i et folketingsvalg den 15. november 1960.

Eksterne henvisninger


Denne artikel var dagens artikel den 13. februar 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: