Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

München

München blev grundlagt i 1158 og har været hovedstad i den tyske delstat Bayern siden 1225. I byens ældste kerne, Altstadt, kan man endnu se bygninger (Alter Hof, Residenz) fra middelalderen. Byens Ludwig-Maximilians-universitet blev grundlagt i 1472. Idag har München to universiter: LMU og TU, det tekniske universitet.

I München havde nationalsocialisterne en stærk base lige fra bevægelsens grundlæggelse; men der var også modstand mod bevægelsen. I Münchens Bürgerbräukeller forsøgte Georg Elser den 8. november 1939 at dræbe Adolf Hitler. Dette attentat mislykkedes, og Elser blev hængt. Sophie Scholl og andre medlemmer af "Weiße Rose" fejlede også.

I 1972 afholdtes OL i München. Den bakkede Olympiapark med sine stadioner er bygget på byens ruiner (Schuttberge). Under en terrorhandling begået af en gruppe palæstinensere omkom 11 israelske sportsfolk og flere terrorister.

Som andre tyske byer blev München meget ødelagt i 2. verdenskrig; men i dag er München en flot by med meget kulturliv og med en dejlig omegn. Siden OL har München et u-togsystem, som stadigvæk bliver udbygget. Veden siden af u-toget har München s-toget, sporvejen (Tram) og busser. Sporvogenen er moderne, og blev ikke afskaffet takket overborgmester Hans-Jochen Vogel (SPD) i 1970erne. München er næsten altid regeret af SPD-borgmestre. Ligesom Bayern næsten altid er regeret af en CSU-ministerpræsident.

I 2004 bor der 1,4 mio. mennesker i München, hvoraf 25 % ikke er tyske statsborgere.

München er verdenskendt for sin "Oktoberfest", som finder sted hvert år i september. Festen bliver åbent af overborgermesteren og varer 16 dage på Theresienwiese (Wies'n). Oktoberfesten blev grundlagt 17.oktober 1810 med et hestevæddeløb, som var en del af kronprins Ludwig og Therese von Sachsen Hildburghausens bryllupsfest.

I München siger man: München er den nordligste by i Italien. München har mange dejlige pladser (Marienplatz, Odeonsplatz), parker (Englischer Garten, Isarauen, Olympiapark, Nymphenburger Park), to operahuse, tre orkestre, tre pinakoteker og mange andere kunstmuseer og gallerier, teatre og biografer og det tekniske museum Deutsches Museum. Mange gadecafer, Biergärten og restauranter og den store og livlige bøsse-kommune i Glockenbach- og Gärtnerplatzviertel skaber en afslappet stemning.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: