Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Lance Armstrong

Lance Armstrong, amerikansk cykelrytter født 18. September, 1971. Blev professionel cykelrytter i 1992.

Amerikansk amatørmester i 1991.

Verdensmester i 1993 i Norge foran den daværende cykelkonge Miguel Indurain, som det år havde vundet både Giro d'Italia og Tour de France. Ikke mange ventede dengang at Lance Armstrong skulle blive historisk, men en vis Eddie Merckx sagde efterfølgnede, at der her var en kommende Tour-vinder.

Har vundet Tour de France seks gange (fra 1999-2004) for U.S. Postal. Lance Armstrong er kun den anden amerikaner som har vundet et Tour de France, den første var Greg LeMond, som vandt tre.

Tour de France historie

2004

;24. juli : Vandt den afsluttende enkeltstart fra Besançon til Besançon, 55 km. Denne sejr var amerikaneres 10. sejr på enkeltstarter i Tour de France, og etapesejr nummer 21 i alt. ;22. juli : Vandt det sidste bjergetape i årets Tour de France. ;21. juli : Vandt bjergenkeltstarten på Alpe d'Huez. Armstrong startede som sidste mand to minutter efter Ivan Basso, som var nummer to i løbet, men Armstrong inhentede og overhalede Basso og slog ham med 2:23, og vandt hele etapen med 1:01 til Jan Ullrich. Sejren sikrede Lance Armstrong sin gule trøje nummer 62. ;20. juli : Vandt første dag i bjergene, og kørte sig tilbage i den gule føretrøje for 61. gang. ;17. juli : Vandt kongeetapen på 202,5 kilometer fra Lannemezan til Plateau de Beille. Etapesejr nummer 17 i Tour'en ;7. juli : På 4. etape fra Cambrai til Arras, 64,5 km, vandt US Postal (holdtidskørsel), og med sejren kom Lance Armstrong i sidsen for løbet og vandt sin 60. gule føretrøje.

2003

Vandt en etape, da han efter styr på sidste bjerg rykkede fra alle de andre.

1993

Vandt sin første etape i Tour de France.

Andet

I 1996 vandt han blandt andet Flèche Wallonne, og i de tidlige år var det især i klassikerne, han havde succes. Det skulle ændre sig markant, da Armstrong den 2. oktober fik konstateret testikelkræft på et sent stadium - så sent, at hans ene testikel blev fjernet med det samme.

Lægerne gav ham ikke mange chancer, men han kæmpede mod sygdommen på samme aggressive og beslutsomme måde, som han kæmpede for at vinde cykelløb, og udkommet blev en sejr. Inden han begyndte behandlingen fik han gemt sæd så han senere kunne bliver far, og han har siden fået en søn samt tvillinge piger.

Han blev skilt fra sin kone i efteråret 2003, og i 2004 er han kæreste med sangerinden Sheryl Crow.

I sin første start i Europa sluttede Lance Armstrong sidst da han kørte alene i mål på Clasica San Sebastian. Der gik dog meget bedre i anden start, da han i løb nummer to blev nummer to i klassikeren Meisterschaft von Zürich.

I 2003 og 2004 kåret som årets sportsmand i USA. Cykling er ellers en meget lille sport i USA, uden den helt store opmærksomhed.

Fortatter af bøgerne: Det handler ikke om cyklen (It's Not About the Bike) 2002 og Hvert sekund tæller (Every Second Counts) 2004.

Blandt Lance Armstrongs gode venner er den altid sjove Robin Williams, som ofte har besøgt Lance Armstrong under Tour de France, hvor han bl.a. har siddet med i US Postals følgebil med sportsdirektøren.

Eksterne henvisninger


Denne artikel var dagens artikel den 5. april 2005.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: