Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Læsø

Læsø er den største ø i Kattegat, den ligger cirka midtvejs mellem Frederikshavn og Göteborg.

På Læsø gik gårdene før i tiden i arv til kvinderne. Fordi mændene levede af at sejle. Noget tilsvarende havde man på øen Lesbos i Grækenland.

Table of contents
1 Tangtagene
2 Saltsydning
3 Vraggods
4 Erhverv
5 Fakta
6 Henvisninger

Tangtagene

Læsøs gamle gårde er kendt for deres særprægede tangtage, hvor man benyttede åletang som tækkemateriale. I dag er der stadig en række gårde tilbage der har tangtaget bevaret.

Saltsydning

Igennem tiden har den væsentligste resurse på Læsø været saltetet. Takket være en række gunstige forhold kan man på det sydlige Læsøs strandenge finde vand med meget høj koncentration af salt. Dette salt udvandt man ved at syde saltet. Det vil sige at dampe vand væk hvorved saltet udkrystalicerer sig.

Uheldigvis kræver det store mængder træ som brænde. Det betød at øen langsomt blev skovet. Dermed fik vinden frit spil og øen bliv ramt af sandflugt.

I 1990'erne blev saltsydningen genoptaget, i en kombination af arkæologisk forskning og turistattraktion. De viste sig at blive en stor succes, og saltsydehytterne ved rønnerne er blevet øens mes besøgte turistattraktion.

Som sidegevinst kan saltet sælges til høje priser, da sydesaltet er højt værdsat af restuarenter m.m. for sin smag og særlige struktur.

Vraggods

Med sin placering midt ude i havet nød Læsø desuden godt af strandede skibe og det tilhørende vraggods.

En af annekdoterne vil vide at man satte heste med lanterner op på kliterne for at andre skibe skulle tror at området var sejlbart.

En anden anekdote vil vide at man på et tidspunkt havde en større eksport af kaffe, som man havde fra strandede skib.

Erhverv

I dag er de to primære erhverv fiskeri og turisme. På fiskeriområdet er det ikke mindst fangsten af jomfruhummere der giver indtægter til øen.

Fakta

HenvisningerDenne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Bolig.com
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger og andelsboliger.
Andelsbolig i København
Lejebolig i København
Selvsalg
Realkreditlån
Boligadvokat
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: