Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kryptering

Kryptering er et område inden for kryptologien, der beskæftiger sig med hemmeligholdelse af information over for en tredjepart. Den omfatter bl.a. hemmeligholdelse af information under transmission til en anden person (f.eks. e-mails eller internet-kommunikation), samt sikring af data (f.eks. filer på en harddisk).

Kryptering refererer også til den proces, der omdanner den oprindelige information til information, der er ulæselig for trediepart. Dekryptering refererer til den modsatte proces.

Table of contents
1 Introduktion
2 Symmetrisk Kryptering
3 Asymmetrisk Kryptering
4 Praktisk kryptering
5 Kvantekryptering
6 Diverse noter
7 Se også

Introduktion

Ideen i kryptering er at hemmeligholde information, der kan opsnappes af en tredjepart. Det kan f.eks. være, at informationen skal transmitteres over en ikke-sikker kommunikationskanal (f.eks. internettet) eller skal gemmes på en computer, der kan blive stjålet eller hacket.

I praksis sker dette ved, at informationen (klartekst, eng. plaintext) omdannes ved hjælp af en krypteringsnøgle til information (ciffertekst, eng. ciphertext), der ideelt set er ulæselig for tredjepart, hvis denne ikke har nøglen. Dette sker ved hjælp af en algoritme, der kan være matematisk eller ikke-matematisk i sin natur. Cifferteksten transmitteres derefter til modtageren, der ved hjælp af sin nøgle omdanner cifferteksten tilbage til den oprindelige klartekst.

Symmetrisk Kryptering

I symmetrisk kryptering benyttes samme nøgle til kryptering og dekryptering.

Blandt ofte anvendte symmetriske krypteringsalgoritmer er DES, Triple DES (3DES, der bl.a. bruges i Dankort-systemet), IDEA og AES.

Asymmetrisk Kryptering

I asymmetrisk kryptering (også kendt som public key-kryptografi) benyttes to forskellige nøgler (typisk opdelt som den hemmelige og den offentlige nøgle) til kryptering og dekryptering. Nøgleparret er som Yin og Yang; har den ene nøgle krypteret en bid information, kan kun den anden dekryptere den. Det er bemærkelsesværdigt, at ikke engang den nøgle, der har krypteret informationen, kan dekryptere cifferteksten.

Det kan umiddelbart undre, at asymmetrisk kryptering kan virke. En analogi fra den virkelige verden kan illustrere princippet: A ønsker at kunne modtage en hemmelig leverance fra B. En tredjepart C må ikke kunne få fat i den hemmelige leverance, og når først den er afsendt, må B heller ikke kunne få fat i leverancen. A sender en hængelås til B, men beholder nøglen. B låser leverancen nede i en kasse og sender den til A. A åbner kassen med sin nøgle.

De mest kendte asymmetriske krypteringsalgoritmer er RSA og Diffie-Hellmann.

Praktisk kryptering

Praktisk kryptering kombinerer typisk symmetrisk og asymmetrisk kryptering. I praksis er symmetrisk kryptering flere størrelsesordener hurtigere end asymmetrisk kryptering. Derfor anvendes følgende strategi, der får det bedste af begge verdener:

De svage led

Med moderne kryptering er det svage led ofte de anvendte krypteringsnøgler. Til symmetrisk kryptering kan en nøgle på omkring 10 tegn (dvs. 80 bits) være meget sikker, hvis den består af tilfældige tegn. Uheldigvis er det de færreste, der bruger den slags nøgler, hvis de selv skal vælge. Brugervalgte kodeord kan ofte afsløres med et ordbogsangreb. Asymmetriske algoritmer stiller endnu højere krav til nøglerne. Ti vrøvleord på over 7 tegn hver vil give en god nøgle, men den er svær at huske.

På grund af amerikanske regler om eksport af stærk kryptering er der frigivet mange produkter og computerprogrammer, der har indbyggede begrænsninger i nøglelængderne (i visse tilfælde ned til 40 bits), så det er muligt at finde nøglen inden for en overskuelig tid alene ved at lade en computer afprøve samtlige mulige nøgler fra en ende af (eng. brute force attack). Restriktionerne er stort set ophævede, men mange af de berørte programmer bruges endnu i stor udstrækning.

Kvantekryptering

Diverse noter

Se også



Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.





Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: