Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Kleopatra 7.

  • Der er rejst kritik mod denne artikel. Se Diskussion
Kvalitetssikring
Denne side bør bringes til at stemme med Wikipedias standard iflg. Wikipedia:QA
Kleopatra 7. Philopator (født i december i år 70 f.Kr eller januar i år 69 f.Kr - død den 12. august(?), 30 f.Kr) Var Farao i det gamle Ægypten. Hun var det sidste medlem af det makedonske Ptolemaios dynasti, der herskede over Ægypten. Hendes far var Ptomelaios 12. Auletes, og hendes mor var sandsynligvis Auletes søster, Kleopatra 5. Tryphaena. Navnet Kleopatra er græsk og betyder "faders ære."

Kleopatra den 7. tog tronen som enehersker efter sin faders død i foråret 51 f.Kr. Hun var på det tidspunkt det ældste nulevende barn af Auletes, efter at hendes to søstre var døde. Hun blev dog medregent sammen med to af sine brødre Ptomelaios 13 og var modstander af romersk herredømme og Ptomelaios 14. Efter hendes brødres død tog hun sin ældste søn som medregent og gav ham navnet Ptolemaios 15 Cæsarion (44-30 f.Kr.)

I år 48 f.Kr tog Ptomelaios` rådgiver magten fra Kleopatra og tvang hende til at flygte fra Ægypten, men senere samme år vendte hun dog tilbage med en hær. På samme tidspunkt flygtede den besejrede general Pompejus til Ægypten for at slippe væk fra sin modstander Julius Cæsar. Generalen blev myrdet og vist frem for Julius Cæsar, der blev vred og overtog kontrollen med Alexandria, snigmyrdede Ptomelaios` rådgiver Pothinus og blev Kleopatras allierede og elsker. Efter en kort krig døde Ptomelaios 13., og Kleopatra vendte tilbage til tronen med sin bror Ptomelaios 14. som medregent.

Cæsar overvintrede i Ægypten i 48-47 f.Kr. Kleopatra og Cæsar blev elskere, hvilket resulterede i, at hun fødte Cæsar en søn. Sønnen fik navnet Ptomelaios Cæsar og øgenavnet Cæsarion ("lille Cæsar") Julius Cæsar nægtede at udnævne Ptomelaios til sin arving, da han i stedet for udnævnte sin grandnevø Octavian.

Kleopatra og Cæsarion besøgte Rom mellem 46 og 44 f.Kr. og var til stede, da Cæsar blev snigmyrdet. De forlod Rom og vendte tilbage til Ægypten. Hendes medregent Ptomelaios XIV døde under mystiske omstændigheder og udnævnte Cæsarion som sin medregent. Ptomelaios blev måske snigmyrdet efter ordre fra sin søster.

I 42 f.Kr. kom Marcus Antonius, en af de senatorer, som regerede Rom i det magttomrum, der kom lige efter Cæsars død. Han kaldte Kleopatra til sig for at afprøve hendes loyalitet over for det romerske rige. Han overvintrede i 42 til 41 f.Kr., og parret fik tvillinger og navngav dem som Cleopatra Selene (= Cleopatra Måne) og Alexander Helios (= Alexander Sol).

Fire år senere besøgte Antonius Alexandria igen og førte en krig imod partherne mod øst. Antonius fornyede sine relationer med Kleopatra, og fra det tidspunkt blev Alexandria hans hjem. Han giftede sig måske med Kleopatra (et brev fra Suetonius foreslår det). Selv om han på det tidspunkt var gift med Octavia, der var søster til Augustus. Kleopatra og Antonius fik igen et barn, Ptomelaios Philadelphus. Efter Antonius` sejr i Armenien blev Kleopatra og Cæsarion kronet som medregenter af Ægypten og Cypern. Alexander Helios var kronet som konge af Armenien, Media og Parthia. Kleopatra Selene blev kronet som dronning af Cyrenaica og Libyen, og Ptomelaios Philadelphus var kronet som konge af Phoenicia, Syrien og Cilicia, mens Kleopatra tog titlen Dronning af Kongerne.Marcus Antonius` opførsel i Ægypten var en kæmpeskandale for romerne, og Augustus fik Senatet til at erklære krig imod Ægypten. I 31 f.Kr. mødte Antonius` styrker romerne i et søslag ud for Actiums kyst. Kleopatra var til stede med sin egen flåde, men da hun så Antonius` sølle og dårligt udrustede flåde tabe til romerne, tog hun flugten, og Antonius var ikke langt bagefter.

Efter sejren over Antonius invaderede Augustus Ægypten. Da han nærmede sig Alexandria, desertede Antonius` hær og slog sig sammen med Augustus. Antonius og Kleopatra begik begge selvmord. Kleopatras søn med Julius Cæsar Cæsarion blev dræbt af romerne. Hendes andre tre børn blev skånet og taget med til Rom, hvor de blev opdraget af Antonius` hustru Octavia.

Ifølge myter skulle Kleopatra have begået selvmord ved at lade sig bide af en ægyptisk kobra. Dette var en ægyptisk henrettelsesmetode.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: