Netleksikon - Et online leksikon Netleksikon er ikke blevet opdateret siden 2005. Nogle artikler kan derfor indeholde informationer der ikke er aktuelle.
Forside | Om Netleksikon

Helsingborg

Helsingborg er Skånes næststørste by med 115.000 indbyggere. Byen er placeret ved Øresunds smalleste sted, og nævnes første gang som købstad i et gavebrev i 1085 fra Knud 4. den Hellige, det ældste kendte danske brev. Men sandsynligvis er byen meget ældre.

Byen er en af de mest krigshærgede i Skåne. Den har været udsat for svenskernes belejringer, erobringer og hærgninger i 1263, 1318, 1369, 1452, 1525, 1644, 1676, 1678 og 1709.

Helsingborg

Helsingborg ligger kun 5 km fra Helsingør. Før afståelsen til Sverige havde disse to byer torvfællesskab, hvilket var unikt for to nabobyer på den tid, ikke bare i Danmark, men i hele det nordlige Europa.

I slaget ved Helsingborg 1710 druknede feltherren Magnus Stenbock de sidste dansk-skånske genforeningsbestræbelser i blod.

I lang tid var byens navn forsvensket "Hälsingborg", men i 1971 fik byen sit oprindelige navn tilbage. Den svenske regering har ellers afslået det lokale ønske om at føre tilbage stavemåden til det oprindelige i to andre skånske byer, Ängelholm (Engelholm) og Christian 4's by Kristianstad (Christiansstad).

Det velkendte kildevand Ramlösa kommer fra Helsingborg. Stednavnet (på dansk: Ramløse) kommer ifølge den lokale tradition fra sagnhelten Stærkodders kamp mod Angantyr på Råå Ljung (Rå Lyng) i det sydlige Helsingborg. Da Angantyr huggede Stærkodders ene arm af sang han: "Ligg der, du ramløse mand, du mig ej skade nu gøre kan". På samme sted skal også ifølge den lokale tradition Holger Danske ligge begravet.

Helsingborgs to vartegn er det gamle fæstningstårn Kärnan (Kernen) fra middelalderen, og den store erobrerstatue af Magnus Stenbock. Ind i 1900-tallet blev den svenske sejr ved Helsingborg fejret med militærparader ved statuen, hvert år på årsdagen for slaget den 28. februar. Efter den danske kalender var det dog den 10. marts!

I senere tid har der været livlig debat om det rimelige i at have en statue på fremtrædende plads af en svensk feltherre, som hadede skåningerne og helst ville jævne Helsingborg med jorden som en dansk modstandsrede. Men byens eneste opinionsdannende organ, Helsingborgs Dagblad, har i sine lederartikler (bl.a. 8. januar 2004) taget statuen i forsvar, med den motivering, at Stenbocks æreminde ikke er forledende, men en udmærket historielektion. På trods af, at alle i Helsingborg er vokset op med at Stenbock var en helt, og erobreren endte på 4. plads i avisens afstemning "Årtusindets helsingborgenser".

Gummi imperiet Tretorn, blev grundlagt i Helsingborg af Henry Dunker i slutningen af 1800-tallet, og har sit navn af de tre tårne i det gamle danske byvåben.Denne artikel er fra Wikipedia. Læs artiklen hos Wikipedia.

Boligstedet.dk
Boligsite med dagligt opdaterede boligannoncer med lejeboliger i hele landet.
Lejebolig i Aarhus
Lejebolig i København
Lejebolig i Odense
Lejebolig i Aalborg
Rejseforsikringer
Husk at kontrollere din rejseforsikring inden du tager ud at rejse. Læs mere på: Rejseforsikring
Bilforsikringer
Sammenlign bilforsikringer og find information om forsikringer til din bil på: Bilforsikring
Varmepumpepuljen
Varmepumpepulje åbner i 2023. Få tilskud til varmepumpe. Varmepumpepuljen


Denne artikel er fra Wikipedia. Denne hjemmeside tager ikke resourcer fra Wikipedias hardware. Netleksikon.dk støtter Wikipedia projektet finansielt. Indholdet er udgivet under GNU Free Documentation License. Kontakt Netleksikon, hvis ophavsretten er krænket.

Antal besøgende: